Volledig scherm
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. © ANP

Nieuwe wet moet weigerende verdachten tóch tbs kunnen opleggen

Verdachten die een psychisch onderzoek weigeren, moeten binnenkort toch in een tbs-kliniek kunnen worden behandeld. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil hier met een nieuwe wet en bijscholing voor rechters, officieren van justitie en gedragsdeskundigen voor zorgen.

'Als een verdachte weigert om zich te laten onderzoeken, of als hij of zij de gehele onderzoeksperiode zwijgt, kan tbs vaak niet worden opgelegd, terwijl de tbs-maatregel wel effectief is', schrijft de minister. 

Dekker is daarom dit jaar nog van plan een wetsvoorstel te lanceren waarin de eisen aan het opleggen van de tbs-maatregel worden verduidelijkt. Dat staat in de brief die hij vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

,,Het mag niet zo zijn dat iemand met een ernstige stoornis zijn behandeling ontloopt door niet mee te werken. Tbs moet vaker worden opgelegd waar dat in het belang is van de veroordeelde en de samenleving als geheel”, aldus minister Dekker. Door spelregels duidelijk vast te leggen in een nieuwe wet moet tbs vaker op te leggen zijn.

Het is niet zo dat alle weigerende verdachten altijd tbs ontlopen. 24 procent van de weigeraars die tussen 2012 en 2016 werden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, kregen door de rechter tóch een tbs-maatregel opgelegd. 

Michael P.

De regelgeving rondom het wel of niet opleggen van tbs kwam ter discussie na de moord op Anne Faber. Veroordeelde Michael P. weigerde zich in het verleden te laten onderzoeken, waardoor hij geen passende tbs-behandeling kreeg. Michael P. werd afgelopen juli veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het ontvoeren, verkrachten en doden van de studente. P. ging in hoger beroep tegen deze uitspraak. 

Dekker verwacht dat de aanpassingen zullen leiden tot een daling van het aantal weigerende verdachten, omdat advocaten hun cliënten positiever kunnen adviseren over de tbs-maatregel.  

 1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.