Pompekliniek
Volledig scherm
Pompekliniek © ANP

Nijmeegs raadslid: ‘Publiceer meteen foto en naam van ontsnapte tbs’er’

NIJMEGEN - Zodra een tbs'er ontsnapt uit de Pompekliniek, moeten zijn naam en foto publiekelijk bekend worden gemaakt. Dat zegt Jean-Paul Broeren, gemeenteraadslid van Stadspartij DNF: ,,Die gasten kiezen er immers zelf voor om de biezen te pakken.”

Afgelopen vrijdag ontsnapte tbs’er Ronald van Z. tijdens een begeleid verlof. Het was de derde tbs-patiënt in korte tijd die de Pompekliniek ontvluchtte. Broeren heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de Pompekliniek.

,,Ik maak me grote zorgen", zegt hij. ,,We moeten een tweede Mariska Peters voorkomen.” De Nijmeegse Peters werd begin 2015 om het leven gebracht door haar oom, tevens een tbs’er die in de Pompekliniek verbleef. Broeren: ,,Dit soort ontsnappingen zorgen voor grote onrust onder de Nijmeegse bevolking. Ik wil van het college weten welke maatregelen volgen. Komt er onderzoek naar de Pompekliniek? Waarom krijgen tbs’er tijdens een verlof geen enkelband?”

Steun voor Bruls

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls sprak afgelopen weekend al harde woorden: ,Ik wil van de Pompekliniek een veiligheidsanalyse met maatregelen, want dit is niet goed. Dit kun je niet laten lopen.”

Inmiddels heeft ook de VVD om opheldering gevraagd, zegt raadslid Nick de Graaf. ,,De fractie in de Tweede Kamer heeft over deze kwestie vragen gesteld aan minister Sander Dekker. Verder sluit ik me ook volledig aan bij de woorden van burgemeester Bruls: er moet iets gebeuren.” 

Ook GroenLinks, de grootste partij in Nijmegen, staat volledig achter het relaas van Bruls. Raadslid Marieke Smit: ,,Dat de burgemeester heeft aangegeven snel een onderzoek te willen om incidenten in de toekomst te voorkomen, lijkt me gezien de situatie een heel logische en nodige stap.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.