Ontsnapte tbs’er aangehouden op camping in Zeeland

UpdateNIJMEGEN - De veroordeelde tbs’er die gisteren ontsnapte uit de Nijmeegse Pompekliniek tijdens een begeleid fietsverlof is vrijdagmiddag op een camping in Zeeland aangehouden door de politie, aldus een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. 

De tbs’er, inmiddels aangehouden, pinde donderdag nog in Gennep.
Volledig scherm
De tbs’er, inmiddels aangehouden, pinde donderdag nog in Gennep. © politie.nl

Hij is volgens de woordvoerder op een camping in het Zeeuwse Rilland herkend, mede door het opsporingsbericht met foto dat eerder werd verspreid. Kort na de herkenning kon hij door de politie worden opgepakt. De woordvoerder zegt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat de man tijdens zijn tijd op vrije voeten een misdrijf heeft gepleegd. 

Van E. nam in het buitengebied van Malden donderdag plots een afslag en verdween. De tbs’er was na zijn ontsnapping nog gesignaleerd in Gennep. Een videocamera registreerde dat Van E. donderdag om 15.30 uur in de Zandstraat geld opnam bij een pinautomaat, maakte de politie bekend.

Misbruik

Van E. werd in 2013 veroordeeld omdat hij meerdere kleine kinderen had misbruikt in een wijk in Barneveld waar hij toen woonde. In augustus van dat jaar had hij onder meer drie kinderen van 6, 7 en 8 jaar met waterballonnen naar zijn huis gelokt en betast. 

Van E. kreeg destijds twee jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor misbruik van zes kleine meisjes. Hij was meerdere keren in de fout gegaan met kinderen in zijn toenmalige buurt en staat bekend als een man die zijn pedofiele neigingen niet kan onderdrukken. Ook in 2006 was hij al eens veroordeeld voor misbruik van een klein meisje.  De rechtbank zei bij het vonnis van eind 2013 dat hij daarna ‘planmatiger en sluwer’ was geworden.

Politiehelikopter

Quote

Een vluchtig en ongezien moment is voldoende voor verdachte om toe te slaan. Verdachte maakt een plan en creëert hierbij mogelijkhe­den om zijn fantasieën uit te voeren

Uit een vonnis van de rechtbank

Boven de wijk in Barneveld waar hij jaren geleden toesloeg hing tijdens zijn vermissing een politiehelikopter. Zijn slachtoffers van destijds, hun ouders en de gemeente Barneveld zijn ingelicht.

De politie was met een speciaal team op zoek naar de man. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie was het ‘zeer dringend’ dat de man gevonden wordt. Dat heeft met recidivegevaar te maken, de kans dat hij een zedendelict herhaalt, waarvoor hij in de Pompekliniek zat. ,,Het is een van de afwegingen. Ook voor zijn eigen veiligheid is het goed dat hij gevonden wordt’’, aldus de woordvoerder.

Ontsnapping

De burgemeester van Heumen was ingelicht over de ontsnapping en zegt dat er gisteren in Heumen is gezocht. Burgemeester Mariët Mittendorff zei dat hij niet meer in Malden was. Het FAST-team van politie, dat naar de man zoekt, heeft op plekken gezocht waar de man een binding mee had. 

In een persverklaring zegt de Pompekliniek er ‘alles aan te doen om incidenten te voorkomen, maar deze zijn niet volledig uit te sluiten’. Daarbij geeft de Pompestichting aan ‘dat het verloftraject zeer zorgvuldig wordt opgebouwd, met op individueel niveau accordering door het landelijk Adviescollege Verloftoetsing TBS. Verlof heeft een belangrijke rol in het veilig terugkeren naar de samenleving.​’

Buurmeisjes

De ontsnapte man bekende tijdens een rechtszaak in 2013 dat hij pedoseksuele fantasieën verwezenlijkte met zes buurmeisjes in Barneveld. De Barnevelder heeft meisjes intiem betast en in een geval intiem gekust. Ook biechtte hij ontucht op met meer kinderen tijdens vakanties, maar die meisjes zijn niet achterhaald.

Hij werd al eerder veroordeeld wegens misbruik van een buurmeisje.  ‘Maar hij wordt, zo bevestigt hijzelf, planmatiger en sluwer’, aldus de rechtbank destijds in het vonnis. ‘In het verleden wilde verdachte eerst een vertrouwensband met een slachtoffer opbouwen. Daarvan is nu geen sprake meer. Een vluchtig en ongezien moment is voldoende voor verdachte om toe te slaan. Verdachte maakt een plan en creëert hierbij mogelijkheden om zijn fantasieën uit te voeren. Onduidelijk is hoe zijn fantasieën zich verder zullen ontwikkelen.”

Niet de eerste keer

Begin deze maand wist ook een tbs’er te ontsnappen uit dezelfde kliniek. De man had een raam geforceerd en kon daarna over een hek klimmen. Daarbij zou hij rondslingerende bouwmaterialen hebben gebruikt. Hij kon enkele uren later alweer opgepakt worden door de politie. Hij zat bij zijn vriendin in Groesbeek.

Twee jaar geleden werd de Pompekliniek ook al in verlegenheid gebracht door een uitbraak. Toen gebruikte een tbs’er een betonschaar van de werkplaats om ongezien een hek open te knippen. Deze man bleek in de anderhalve week tussen zijn ontsnapping en zijn aanhouding in Hoogvliet twee roofovervallen te hebben gepleegd. 

,,Na de uitbraak in 2017 heeft de Pompestichting onafhankelijk onderzoek laten doen door een externe partij en zijn er maatregelen genomen. Denk aan verbeteringen in het beheer en controleren van gereedschap’’, zei een woordvoerder van de kliniek eerder.

Zeldzaam

Ontsnapping van tbs’ers zijn relatief zeldzaam in Nederland. Wat iets vaker voorkomt: dat een tbs’er niet terugkeert van zijn verlof. In 2018 gebeurde dat elf keer op ruim 70.000 ‘verlofbewegingen’ (kort of langer begeleid of onbegeleid verlof van de in totaal ruim 1.00 tbs’ers in Nederland).

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.