Volledig scherm
De Pompekliniek. © ROBIN UTRECHT

Ontsnapte tbs'er die boos was op kliniek nog spoorloos: 'We weten niet waar hij is’

Politie en justitie hebben nog geen aanknopingspunten over de mogelijke verblijfplaats van Ronald van Z., de tbs’er die afgelopen vrijdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen. De zoektocht naar de veroordeelde zedendelinquent gaat vandaag in alle hevigheid weer verder. Van Z. wordt nog altijd niet ingeschat als zeer gevaarlijk, aldus het OM.

Van Z. onttrok zich vrijdagmiddag rond halfdrie in Nijmegen aan zijn begeleider tijdens een begeleid fietsverlof. De man is in 2014 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor een paar zedendelicten in Breda, Middelbeers en Eindhoven. Hij zocht via internet contact met minderjarigen. Dit resulteerde in ontmoetingen en in twee van die gevallen ook ontucht.

Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is bezig de man op te sporen. Gisteren werd de hulp van iedereen in het land gevraagd. ,,Dat deden we omdat we momenteel geen aanknopingspunten over zijn verblijfplaats hebben”, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit. De familie van de slachtoffers van Van Z. zijn vooraf geïnformeerd en worden op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Of zij de autoriteiten om bijstand hebben gevraagd, is niet duidelijk.

Ontevredenheid

Ronald van Z. uit het Gelderse Harskamp is weliswaar veroordeeld voor ontucht, toch is hij niet iemand ‘die snel een ander de bosjes in trekt en verkracht’, aldus zijn advocaat Job Knoester. ,,Ik zeg niet dat het helemaal zonder gevaar is, maar hij is niet iemand die van het ene op het andere moment gevaarlijk is. De delicten waarvoor hij is veroordeeld hadden allemaal een lange aanloop. Dat is ook de reden dat ingeschat wordt dat er nu geen acuut gevaar is.”

Volgens Knoester was Van Z. het niet eens met het regime in de Pompekliniek. ,,Hij vond dat hij te weinig mogelijkheden kregen bij zijn behandeling. Je zou denken dat dit ook de reden kan zijn dat hij is ontsnapt, maar weten doe ik dat niet.”

Tips

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie had nog geen informatie over hoeveel tips er zijn binnengekomen na het publiceren van het opsporingsbericht. Mogelijk komt daar in de loop van de middag meer duidelijkheid over.

 1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.