Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

‘Ontsnapte tbs’er probeert te onderhandelen over terugkeer’

Ronald van Z, de tbs’er die vrijdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen heeft contact gezocht met Omroep Gelderland. In een e-mailwisseling spreekt hij over misstanden in de kliniek en eist de 40-jarige zedendelinquent onder andere het aftreden van twee medewerkers. Gebeurt dit niet, dan blijft hij ondergedoken.

Van Z. heeft sinds gisteravond contact met Omroep Gelderland over de misstanden bij de Pompekliniek. De instelling zou onderbezet zijn waardoor het personeel het te druk heeft voor goede begeleiding. Hierdoor worden verloven te vaak uitgesteld, aldus de tbs’er. Ook krijgt hij nauwelijks therapie, zo klinkt het. Verder schrijft Van Z. dat er heel veel de kliniek wordt binnengesmokkeld. Het zou gaan om cocaïne, cannabis, drank en zelfs (kinder)porno. 

‘Besodemieterd’

De tbs’er voelt zich ‘besodemieterd’ door het personeel van de kliniek en daarom ontsnapte hij. Hij zegt dat hij niet van plan is om zich te melden zolang de directeur patiëntenzorg en de behandelcoördinator niet aftreden. Ook eist hij dat de kliniek onder toezicht komt. 

Van Z. schrijft verder dat niemand bang hoeft te zijn dat hij een delict zal plegen, hij wordt namelijk niet langer gezien als een hoog risico. Daarom hoorde hij op de resocialisatie-afdeling, vindt Van Z. Het frustreerde hem dat hij daar nog niet zat.

De Pompekliniek gaat niet in op de eisen van de ontsnapte man, meldt Omroep Gelderland. Een woordvoerder schrijft in een reactie: ‘Deze ontvluchte patiënt is niet in de positie om welke eis dan ook te stellen en wordt hoe dan ook opgespoord.’

Advocaat

De advocaat van de ontsnapte tbs’er, Job Knoester, begrijpt de frustratie van Van Z. ,,Als ik zie waar hij mee te maken had en als ik vanuit zijn positie kijk, begrijp ik zijn frustratie’’, zegt hij tegen Omroep Gelderland. De raadsman denkt overigens niet dat zijn cliënt gebaat is bij de ontsnapping. 

Ontsnapping

Afgelopen vrijdagmiddag ontsnapte de tbs‘er tijdens begeleid verlof. Hij ging samen met een begeleider op de fiets boodschappen doen en nam het hazenpad. Sindsdien is een gespecialiseerd team van de politie naar hem op zoek. 

 1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.