Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

‘Ontsnapte tbs’er probeert te onderhandelen over terugkeer’

Ronald van Z, de tbs’er die vrijdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen heeft contact gezocht met Omroep Gelderland. In een e-mailwisseling spreekt hij over misstanden in de kliniek en eist de 40-jarige zedendelinquent onder andere het aftreden van twee medewerkers. Gebeurt dit niet, dan blijft hij ondergedoken.

Van Z. heeft sinds gisteravond contact met Omroep Gelderland over de misstanden bij de Pompekliniek. De instelling zou onderbezet zijn waardoor het personeel het te druk heeft voor goede begeleiding. Hierdoor worden verloven te vaak uitgesteld, aldus de tbs’er. Ook krijgt hij nauwelijks therapie, zo klinkt het. Verder schrijft Van Z. dat er heel veel de kliniek wordt binnengesmokkeld. Het zou gaan om cocaïne, cannabis, drank en zelfs (kinder)porno. 

‘Besodemieterd’

De tbs’er voelt zich ‘besodemieterd’ door het personeel van de kliniek en daarom ontsnapte hij. Hij zegt dat hij niet van plan is om zich te melden zolang de directeur patiëntenzorg en de behandelcoördinator niet aftreden. Ook eist hij dat de kliniek onder toezicht komt. 

Van Z. schrijft verder dat niemand bang hoeft te zijn dat hij een delict zal plegen, hij wordt namelijk niet langer gezien als een hoog risico. Daarom hoorde hij op de resocialisatie-afdeling, vindt Van Z. Het frustreerde hem dat hij daar nog niet zat.

De Pompekliniek gaat niet in op de eisen van de ontsnapte man, meldt Omroep Gelderland. Een woordvoerder schrijft in een reactie: ‘Deze ontvluchte patiënt is niet in de positie om welke eis dan ook te stellen en wordt hoe dan ook opgespoord.’

Advocaat

De advocaat van de ontsnapte tbs’er, Job Knoester, begrijpt de frustratie van Van Z. ,,Als ik zie waar hij mee te maken had en als ik vanuit zijn positie kijk, begrijp ik zijn frustratie’’, zegt hij tegen Omroep Gelderland. De raadsman denkt overigens niet dat zijn cliënt gebaat is bij de ontsnapping. 

Ontsnapping

Afgelopen vrijdagmiddag ontsnapte de tbs‘er tijdens begeleid verlof. Hij ging samen met een begeleider op de fiets boodschappen doen en nam het hazenpad. Sindsdien is een gespecialiseerd team van de politie naar hem op zoek. 

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.