Een bloemenzee ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte Savannah.
Volledig scherm
Een bloemenzee ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte Savannah. © ANP/politie

Opa vermoorde Savannah doet oproep: 'Daders krijgen PlayStation, en wij tellen niet mee’

Een petitie die als doel heeft om hogere straffen in het jeugdstrafrecht af te dwingen verspreidt zich als een olievlek over het internet. De ouders van de vermoorde Savannah, Nick en Romy zijn de actie gezamenlijk begonnen omdat zij vinden dat de moordenaars van hun kinderen er te gemakkelijk mee weg zijn gekomen. ,,Wij tellen niet mee.”

,,We vinden allemaal dat de straffen voor zulke ernstige delicten (voor) jongeren veel & veel te laag zijn”, schrijft Bort Beekhuis, de opa van de in 2017 vermoorde Savannah, in een emotionele oproep op Facebook. 

Volgens hem wordt onvoldoende rekening gehouden met de nabestaanden. ,,Voor de staat der Nederlanden tellen wij niet meer mee, waar maken we ons toch druk over, te bizar voor woorden maar is de keiharde realiteit.”

Beekhuis stoort zich aan het feit dat het strafrecht in Nederland van daders ‘slachtoffers maakt’. ,,Omdat ze leerplichtig zijn gaan ze elke dag naar school, hebben een PlayStation om zich te vermaken en krijgen bezoek van familie.” 

Tekst gaat verder onder deze foto

Naasten en dorpsgenoten nemen deel aan de rouwstoet op de dag van de begrafenis van Romy. De route eindigde bij de begraafplaats
Volledig scherm
Naasten en dorpsgenoten nemen deel aan de rouwstoet op de dag van de begrafenis van Romy. De route eindigde bij de begraafplaats © ANP

Missie

Marion Nieuwburg, de moeder van Romy die toevalligerwijs in precies dezelfde periode verdween als Savannah, deelt de mening van Beekhuis. ,,Wij als ouders hebben er onze missie van gemaakt de duur van de jeugddetentie omhoog te krijgen”, schrijft Nieuwburg bij de petitie.

Zij en de andere ouders pleiten voor een gevangenisstraf van minimaal twee tot maximaal vijf jaar voor minderjarigen die veertien zijn of ouder. Ook willen ze ervoor zorgen dat het strafrecht voor volwassenen sneller toegepast kan worden.

‘Een lachertje’

,,Een straf van één of twee jaar is een lachertje”, aldus Nieuwburg, die op Facebook mensen oproept de petitie te ondertekenen. “Dit doet geen recht aan het leed wat ons is aangedaan. Ouders hebben levenslang!” Ze plaatst nog met grote regelmaat berichtjes over haar overleden dochter. ,,Terwijl je leeftijdsgenootjes geslaagd zijn voor hun examen, is het voor jou allemaal voorbij. Je had zoveel beter verdiend”, schreef ze onlangs nog.

Nieuwburg wil de handtekeningen uiteindelijk aanbieden aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Binnen een paar uur werd de petitie al meer dan tienduizend keer ondertekend. De nabestaanden zijn inmiddels al in gesprek met diverse Kamerleden over hun plan.

Straffen

De 14-jarige Romy werd door een leeftijdgenoot gedood. Hem werd één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Dat is de maximale straf die een jongere onder de 16 jaar kan krijgen. Ook in de zaak van Nick kreeg de destijds 15-jarige dader die straf opgelegd.

De 17-jarige jongen die terechtstond voor de dood van Savannah, Angelo S. uit Den Bosch, kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Ook dat is de maximale straf die iemand van zijn leeftijd kan krijgen. S. ging niet in hoger beroep.

Bekijk hieronder een video van hoe Bunschoten afscheid nam van Savannah

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.