Volledig scherm
Een bloemenzee ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte Savannah. © ANP/politie

Opa vermoorde Savannah doet oproep: 'Daders krijgen PlayStation, en wij tellen niet mee’

Een petitie die als doel heeft om hogere straffen in het jeugdstrafrecht af te dwingen verspreidt zich als een olievlek over het internet. De ouders van de vermoorde Savannah, Nick en Romy zijn de actie gezamenlijk begonnen omdat zij vinden dat de moordenaars van hun kinderen er te gemakkelijk mee weg zijn gekomen. ,,Wij tellen niet mee.”

,,We vinden allemaal dat de straffen voor zulke ernstige delicten (voor) jongeren veel & veel te laag zijn”, schrijft Bort Beekhuis, de opa van de in 2017 vermoorde Savannah, in een emotionele oproep op Facebook. 

Volgens hem wordt onvoldoende rekening gehouden met de nabestaanden. ,,Voor de staat der Nederlanden tellen wij niet meer mee, waar maken we ons toch druk over, te bizar voor woorden maar is de keiharde realiteit.”

Beekhuis stoort zich aan het feit dat het strafrecht in Nederland van daders ‘slachtoffers maakt’. ,,Omdat ze leerplichtig zijn gaan ze elke dag naar school, hebben een PlayStation om zich te vermaken en krijgen bezoek van familie.” 

Tekst gaat verder onder deze foto

Volledig scherm
Naasten en dorpsgenoten nemen deel aan de rouwstoet op de dag van de begrafenis van Romy. De route eindigde bij de begraafplaats © ANP

Missie

Marion Nieuwburg, de moeder van Romy die toevalligerwijs in precies dezelfde periode verdween als Savannah, deelt de mening van Beekhuis. ,,Wij als ouders hebben er onze missie van gemaakt de duur van de jeugddetentie omhoog te krijgen”, schrijft Nieuwburg bij de petitie.

Zij en de andere ouders pleiten voor een gevangenisstraf van minimaal twee tot maximaal vijf jaar voor minderjarigen die veertien zijn of ouder. Ook willen ze ervoor zorgen dat het strafrecht voor volwassenen sneller toegepast kan worden.

‘Een lachertje’

,,Een straf van één of twee jaar is een lachertje”, aldus Nieuwburg, die op Facebook mensen oproept de petitie te ondertekenen. “Dit doet geen recht aan het leed wat ons is aangedaan. Ouders hebben levenslang!” Ze plaatst nog met grote regelmaat berichtjes over haar overleden dochter. ,,Terwijl je leeftijdsgenootjes geslaagd zijn voor hun examen, is het voor jou allemaal voorbij. Je had zoveel beter verdiend”, schreef ze onlangs nog.

Nieuwburg wil de handtekeningen uiteindelijk aanbieden aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Binnen een paar uur werd de petitie al meer dan tienduizend keer ondertekend. De nabestaanden zijn inmiddels al in gesprek met diverse Kamerleden over hun plan.

Straffen

De 14-jarige Romy werd door een leeftijdgenoot gedood. Hem werd één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Dat is de maximale straf die een jongere onder de 16 jaar kan krijgen. Ook in de zaak van Nick kreeg de destijds 15-jarige dader die straf opgelegd.

De 17-jarige jongen die terechtstond voor de dood van Savannah, Angelo S. uit Den Bosch, kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Ook dat is de maximale straf die iemand van zijn leeftijd kan krijgen. S. ging niet in hoger beroep.

Bekijk hieronder een video van hoe Bunschoten afscheid nam van Savannah

 1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.