De Pompekliniek.
Volledig scherm
De Pompekliniek. © Paul Rapp

Politie deelt naam en foto van in Nijmegen ontsnapte tbs’er

NIJMEGEN - De politie heeft gegevens en foto's verspreid van de tbs'er die afgelopen vrijdag wegliep uit de Pompekliniek in Nijmegen. Het gaat om de 40-jarige Ronald van Z. uit Harskamp die ontucht pleegde met minderjarigen in Middelbeers, Breda en Eindhoven.

De man onttrok zich vrijdag rond 14.30 uur in Nijmegen aan zijn begeleider tijdens een begeleid fietsverlof. 

De man is in 2014 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor een paar zedendelicten in Breda, Middelbeers en Eindhoven. Hij zocht via internet contact met minderjarigen. Dit resulteerde in ontmoetingen en in twee van die gevallen ook tot ontucht. 

Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is bezig de man op te sporen. Daar wordt nu dus de hulp van iedereen in het land bij gezocht. 

‘Andere methoden niet succesvol’

De politie maakte naam en foto’s openbaar, omdat alle andere opsporingsmethoden niet succesvol waren geweest. Er was geen acute dreiging, volgens een woordvoerster van het Landelijk Parket. ,,We hebben eerst afgewacht wat andere opsporingsmethoden opleveren die minder effect hebben op de privacy van betrokkene.”

Recent namen ook al twee tbs’ers van de Pompekliniek de benen. Begin september ontsnapte een man via een raampje van de kliniek. Hij werd twee uur later opgepakt bij zijn vriendin in Groesbeek. Op 12 september ging een tbs’er er op de fiets vandoor. Ook hij was met begeleid verlof. Hij werd nog gezien in Gennep, maar werd later opgepakt op een camping in Zeeland.

Maatregelen

Klinieken in Nederland hebben inmiddels extra maatregelen genomen om ontsnappingen te voorkomen. De Pompekliniek werkt vanaf woensdag met dubbele beveiliging tijdens verlof. In verschillende klinieken start vanaf december ook een proef met enkelbanden, die proef was echter al eerder aangekondigd.

Verlof is een essentieel onderdeel van de tbs-maatregel. Met een verlof wordt gekeken of een tbs’er vrijheden aankan. Per jaar zijn er ongeveer 50.000 verlofbewegingen op grofweg 1300 tbs’ers. Een tbs’er begint met begeleid verlof en krijgt langzaam steeds meer vrijheden. Meestal gaat dat goed. Ontsnappingen zijn zeldzaam, wel komt het voor dat een tbs’er tijdens een verlof de benen neemt of te laat terug is in de kliniek. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.