Volledig scherm
Stormschade in Rheden. © Rolf Hensel

Tornado kostte gemeente Rheden circa 300.000 euro

RHEDEN -  De tornado die op 5 juni over Rheden is getrokken, heeft de gemeente circa drie ton gekost. De kosten van de hoosbui van vorige week, die eveneens in het bijzonder het dorp Rheden trof, zijn nog niet bekend.

De kosten hebben vooral te maken met opruimwerkzaamheden, herstelwerkzaamheden en herplant van bomen. De komende tijd gaat de gemeente, waar dat mogelijk is, met inwoners in gesprek over de vraag waar welke bomen moeten komen en hoe de groenvakken moeten worden ingericht.

De gemeente Rheden is wel van plan een verzoek te doen aan de provincie en het rijk voor compensatie in de kosten. Rheden is door zijn ligging immers onevenredig hard getroffen door de weersomstandigheden. 

De normale bekostiging van gemeenten door het rijk speelt hier niet op in. Rheden is daarom van mening dat het voor deze onvoorziene kosten gecompenseerd moet worden.

Natuurmonumenten heeft naar schatting 30.000 tot 50.000 euro kosten gemaakt. Dat dat bedrag relatief hoog is, komt doordat een hoogwerker moest worden ingezet. De tornado heeft de toppen van bomen geschoren. Vanaf de landgoederen in het Nationaal Park Veluwezoom (zoals Heuven) en van de paden is alle dode hout verwijderd, uit de bospercelen niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.