Volledig scherm
© epa

Gaviria snelt naar tweede ritzege, Groenewegen vierde

Tour de FranceFernando Gaviria heeft in Sarzeau zijn tweede Tour-etappe gewonnen. De Colombiaan was in de vierde rit na 195 kilometer de snelste in een massasprint, Peter Sagan werd tweede, André Greipel finishte als derde voor Dylan Groenwegen. De gele trui bleef om de schouders van Greg Van Avermaet. Tom Dumoulin bleef zevende in het klassement.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© reuters

Door Daan Hakkenberg

De zege van Gaviria - die ook al de openingsetappe had gewonnen - was loon naar werken voor zijn Quick-Step-ploegmaten. Die blauw-witte formatie was in de laatste 35 kilometer op zichzelf aangewezen in de achtervolging op de vier koplopers die er al vroeg in de etappe vandoor waren gegaan. Klaarblijkelijk waren de andere sprinters niet overtuigd dat ze van Gaviria konden winnen. Pas in de laatste tien kilometer kreeg de Belgische ploeg hulp van andere teams.

Zodoende werden de vluchters (uitgerekend op de dag van de halve finale tussen beide landen op het WK voetbal een alliantie tussen de Fransen Cousin en Perez en de Belgen Claeys en Van Keirsbulck) pas op anderhalve kilometer voor de finish gegrepen.

Een valpartij op 50 kilometer voor het einde leek de kansen van de kopgroep nog even te vergroten. Door die valpartij, waarbij ook Mikel Landa (Movistar), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Amund Grondahl Jansen (alle drie Lotto-Jumbo ) werden opgehouden, liep de voorsprong weer op tot boven de drie minuten, maar het bleek niet genoeg.

Volledig scherm
© belga

Door een tweede crash, op vijf kilometer van de streep, liep Ilnur Zakarin (kopman voor het klassement van Katoesja) een minuut tijdsverlies op. Steven Kruijswijk werd ook opgehouden door de val, maar wist uiteindelijk op de fiets van Robert Gesink zonder tijdsverlies de finish te halen.

,,Ik moest op dit klimrek naar de finish,'' zei Kruijswijk tegen de NOS over de grotere fiets van Gesink. ,,Het was niet comfortabel, maar wachten op de auto's schiet ook niet op.''

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Gaviria boekt inderdaad zijn tweede ritzege. De Colombiaan verslaat Sagan en Greipel. Groenewegen finisht als vierde. Het geel blijft om de schouders van Greg van Avermaet.

Gaviria lijkt de ritzege binnen te hebben!

Nog 1 km

Laatste kilometer, de vluchters zijn gegrepen.

Nog 2 km

Van Keirsbulck probeert het alleen, maar het lijkt niet te gaan lukken.

Nog 3 km

Nog 22 seconden. Sneuvelen de twee Belgen en twee Fransen in het zicht van de haven?

Volledig scherm
© belga

Nog 3,5 km

De val heeft het peloton weer ontregeld, dus het kan nog voor de koplopers. Ze hebben nog een marge van een halve minuut.

Nog 4 km

Weer een val in het peloton. Vooraan smakken veel renners tegen het asfalt. Opnieuw is Gesink erbij betrokken. Een renner van AG2R blijft aangeslagen liggen. Ook Uran en Zakarin raken achterop.

Nog 6 km

Quick-Step en Dimension Data doen het werk. Ze brengen de achterstand stukje bij beetje terug: nog 42 tellen.

Nog 7 km

De koplopers werken nog steeds uitstekend samen. Het is aftellen geblazen, nog 7 kilometer met een verschil van 54 seconden.

Nog 8 km

Quick-Step moet het nog steeds grotendeels alleen doen, al zet nu ook Cavendish een mannetje mee aan kop. Het wordt razend spannend: Nog steeds meer dan een minuut.

Nog 10 km

Wordt er historie geschreven vanmiddag? Het gaat nu wel snel achteruit met de voorsprong: nog iets meer dan een minuut.

Nog 13 km

Mocht het een sprint worden straks: Zo ziet de lange en kaarsrechte aankomststraat eruit. Een feest voor de rappe mannen.

Nog 14 km

De vluchters zien hun voorsprong teruglopen, maar mogen nog altijd hopen. Nog 1.43 met 15 kilometer te gaan.

Nog 18 km

Opvallend genoeg krijgt Quick-Step nog niet veel steun van de andere ploegen. Gaan de vluchters voor een mega-stunt zorgen door weg te blijven? Het wordt in ieder geval spannender dan we op voorhand hadden verwacht.

Nog 21 km

Quick-Step moet vol aan de bak om de koplopers nog te grijpen en het zo nog tot een massasprint te laten komen in Sarzeau. De formatie van topsprinter Gaviria heeft het verschil nu wel teruggebracht van een kleine 3 tot 2 minuten.

Nog 29 km

De koplopers hebben het gaspedaal nu volledig ingedrukt, dus zal het peloton niet langer mogen aarzelen. Het verschil is met 2.50 minuten toch nog steeds aanzienlijk. Code oranje voor de sprintersploegen.

Volledig scherm
© photo_news

Nog 38 km

De koplopers profiteren van de schermutselingen in het peloton en bouwen hun voorsprong uit naar 3 minuten. Tussen de volgauto's zien we Gesink en Grøndahl Jansen inmiddels terugkeren in de grote groep.

Nog 45 km

Van de koplopers zijn Fuglsang (Astana) en Landa (Movistar) bij de val betrokken. Het peloton is echter coulant en drukt het tempo, waardoor de meeste renners kunnen terugkeren. Gesink en Grøndahl Jansen rijden echter nog altijd op achterstand.

Nog 47 km

Een val aan de achterkant van het peloton! Er blijft niemand liggen, maar we zien wel Lotto-Jumbo-renners Gesink en Grøndahl Jansen langs de kant van de weg staan. Keren zij op tijd terug in het peloton om de sprint van Groenewegen voor te kunnen bereiden?

Volledig scherm
© afp

Nog 50 km

Het puntje levert Perez niet de bolletjestrui op. Die blijft om de schouders van Wanty-renner Dion Smith. Nu is het rechttoe, rechtaan naar de finish in Sarzeau.

laad oudere berichten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Overige sporten