Volledig scherm
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. © ANP

Minister Plasterk: Verkiezingsuitslag komt op tijd

De officiële verkiezingsuitslagen zullen binnen een week bekend worden gemaakt door de Kiesraad, net als bij de vorige verkiezingen. Dat medewerkers van de stembureaus nu alle stembiljetten handmatig moeten tellen, maakt volgens minister Ronald Plasterk geen verschil.

Dat schrijft de minister van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Op de verkiezingsavond van 15 maart zelf zal net als anders een voorlopige uitslag bekend worden gemaakt. De officiële uitslag volgt op dinsdag 21 maart. ,,De Kamervoorzitter kan gerust zijn, we kunnen op tijd een nieuwe Tweede Kamer vaststellen’’, zegt Plasterk.

Wel krijgen medewerkers van de stembureaus het een stuk drukker, nu ze geen software meer mogen gebruiken om de stemmen te tellen. Plasterk besloot dat vorige week, nadat RTL Nieuws had aangetoond dat de software gehackt zou kunnen worden.

Hulpmiddel

Volledig scherm
© Thierry Schut

In overleg met de gemeenten en Kiesraad heeft Plasterk besloten dat gemeenten wel een hulpmiddel mogen gebruiken bij het tellen, zoals een rekenmachine of spreadsheets. Maar dit mag alleen op een computer zonder internetverbinding. Ook geldt er een ‘vier-ogen-principe’: er moeten dus minimaal twee medewerkers tegelijk tellen, zodat er niet gesjoemeld kan worden. Daarnaast zijn usb-sticks of andere gegevensdragers taboe, vanwege de fraudegevoeligheid.

Plasterk denkt dat we de komende jaren vastzitten aan deze ouderwetse manier van stemmen tellen. ,,Het politieke klimaat is zo dat we moeten voorkomen dat er ook maar een beetje twijfel overblijft over de verkiezingsuitslag. Kijk naar Amerika, daar denkt de winnaar zelfs dat de uitslag niet deugt.’’

De stembiljetten werden op de individuele bureaus altijd al handmatig geteld, maar voor de uitkomsten op gemeentelijk niveau werd voorheen gebruik gemaakt van software. Dat mag dus niet meer. Plasterk wijst erop dat het tellen zoveel mogelijk openbaar gebeurt, zodat iedereen kan nagaan of de berekende uitslag juist is. ,,Er kan dus geen ongemerkte hack plaatsvinden’’, stelt de minister.