Volledig scherm
Tim Hofman. © MMP

Tim Hofman wil dat alle Nederlanders vrij zijn tijdens verkiezingen

Alle Nederlanders zouden vrij moeten hebben op 15 maart, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor pleit BNN-presentator Tim Hofman met zijn project De Stembus 2017.

poll

Tim Hofman pleit voor een vrije dag tijdens de verkiezingen. Ga jij daardoor sneller naar de stembus?

 • Ja, nu heb ik er te weinig tijd voor (18%)
 • Ja, door een vrije dag word ik eraan herinnerd (14%)
 • Nee, niet sneller: ik ga sowieso al naar de stembus (59%)
 • Nee, ik ga niet stemmen, ook niet met een vrije dag (8%)
19919 stemmen

,,De geboorte van Christus is leuk. Een weekje vrij omdat het lente wordt, prima. Maar op de belangrijkste dag van onze manier van leven hebben we geen vrij. Het lijkt alsof we niet trots zijn op ons stemrecht", zegt Tim. ,,Alsof we het niet belangrijk vinden. Tot nu. Want de ultieme uiting van onze vrijheid en manier van leven is ons stemrecht. Dat wij met z'n allen de richting van ons land mogen bepalen."

Tim wil nu met De Stembus 2017, een project om zo veel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen, proberen om in ieder geval scholen te overtuigen dat een vrije dag nodig is. Hij gaat daarvoor met besturen van mbo's, hbo's en universiteiten om de tafel.

Op 15 maart mogen 850.000 jongeren voor het eerst stemmen. Jongeren tussen de 18 en 35 jaar vormen al jarenlang het hoogste percentage niet-stemmers.

 1. Pip Pellens strijdt voor tienermeisjes in Bangladesh
  Interview

  Pip Pellens strijdt voor tienermeisjes in Bangladesh

  Actrice-presentatrice Pip Pellens (23) is samen met Sebastiaan Labrie begonnen aan een bijzondere reis naar Bangladesh. De twee stapten in het vliegtuig voor Plan Nederland en volgen in Zuid-Azië het spoor van Wedding Busters. Het gaat om vrijwilligers die proberen te voorkomen dat jonge meisjes slachtoffer worden van een kinderhuwelijk. Pip: ,,Complicaties bij een tienerzwangerschap is daar doodsoorzaak nummer 2 voor meisjes tussen de 15 en 18 jaar.”