Volledig scherm
Vorige week oogden de Wageningse uiterwaarden als een binnenzee. © DG/Eric Wijnacker

Als een kind zo blij met hoogwater in Wageningen

BLOGWat een mooie week was het. Wageningen was  even echt een stad aan de Rijn, want het rivierwater reikte weer tot en met de Veerweg. Een paar dagen Wageningen am Rhein. Top. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent
Quote

Een paar dagen Wageningen am Rhein. Top.

Eric Wijnacker

De bewoners van de Veerweg  reageren nuchter en mild op dit natuurverschijnsel, dus ik kan vrijelijk bekennen dat ik het machtig mooi vind. 
Ik was dus niet weg te slaan van de Grebbedijk vlakbij mijn huis en bij die Veerweg. De blijdschap van de kinderen die met laarsjes aan het Rijnwater lieten opspatten voelde ik ook. Het was louter enige gêne die mij ervan weerhield om mee te doen. Ik ben mij er van bewust dat het er lichtelijk belachelijk uit zou zien. Dus bleef ik braaf op het droge. 

Natuurlijk gingen de gedachten terug naar de kerstvloed van 1993 en het ultieme hoogwater in januari 1995. Ik woonde destijds in Wageningen Noordwest en kreeg van de gemeente een brief: mijn huis daar zou 3 meter onder water komen te staan als de Grebbedijk het zou begeven.  
Toen vond ik het hoogwater even wat minder leuk, al ging ik niet zover als sommige buurtgenoten die hun huisraad naar zolder versjouwden. In die dagen zat ik een buurtvergadering voor, van de toenmalige kopersvereniging North by Northwest, Ik zei grappend aan het begin van de vergadering dat als het mis zou gaan  ik opgepiept zou worden. 
Dat vond iedereen een leuke grap, tot het waterschap mij die avond oppiepte...en stil was de zaal. Gespannen belde ik, met de vaste telefoon, op. Of ik zin had die nacht mee te gaan tijdens een inspectieronde op de Grebbedijk. Er was niks aan de hand. Ik was niet de enige die die nacht niet aan slapen toekwam. Maar....leve dat oneindig mooie hoogwater. Blijf genieten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei