Volledig scherm
PREMIUM
Kinderen spelen in het water aan de Juliana van Stolberglaan in Ede. © Jeffrey

Avonturen in een ondergelopen straat

blogHoe zullen we over enkele jaren denken over het weer dat we de afgelopen week hebben gehad? Geen idee. Misschien hebben we dan wel elke meimaand dit soort extreem weer. 

Quote

Ik vraag me af of ik me nog een stevig gevalletje waterover­last te Wageningen kan herinneren

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

Dan is het gewoon geworden dat de thermometer aan het einde van de maand al boven de 30 graden is geweest en dat die hitte middels enkele flinke wolkbreuken wordt verdreven. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook een beetje van af waar je woont. Edenaren en inwoners van De Klomp en Veenendaal hebben het er wellicht ook in 2025 nog over dat tunnels onder water waren gelopen en daken ingestort vanwege de enorme regen. In Wageningen kijkt waarschijnlijk niemand meer terug op de meidagen van 2018. Bij ons bleef het relatief rustig.
Terwijl ik dit tik, vraag ik me af of ik me nog een stevig gevalletje wateroverlast te Wageningen kan herinneren. Ja, dat kan ik. Dan heb ik het overigens niet over volgelopen uiterwaarden of een overstroomde Veerweg. Dat gebeurt regelmatig. Nee, ik kijk terug naar een augustusdag aan het einde van de vorige eeuw. Ook toen was er een enorme plensbui gevallen. Verschillende straten stonden blank. Voor het Gelders Dagblad maakte ik een rondje. In de auto met mijn toen nog kleine zoontje naast me. Hij was onder de indruk van het natuurgeweld en zat met zijn neus tegen het autoraam geplakt om niks te missen. Tot de auto stil viel op een ondergelopen kruispunt. Het werd hem te veel. Huilend vroeg hij zich af hoe we daar weg moesten komen. Hoe weet ik niet meer, maar het lukte. De auto sloeg weer aan en we kwamen veilig thuis. Toen was alles weer goed: ,,Wat een avontuur hè pap." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei