Volledig scherm
PREMIUM
Ede wordt genoemd. © DG/Arnold Winkel

België is Ede na 100 jaar nog niet vergeten

blogDe vakantie zit erop. Heerlijk om er twee weekjes tussenuit te zijn geweest. Natuurlijk heb ik genoten van het mooie weer, de natuur en de culinaire verlokkingen tijdens onze trip naar België en Frankrijk. 

Quote

Precies 100 jaar later zijn ze deze donkere periode in de geschiede­nis nog niet vergeten

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

Maar ik wil het nu even hebben over een bijzondere plek in het West-Vlaamse Westouter. In de Eerste Wereldoorlog herbergde het stadje, dat toen 900 inwoners telde, liefst 2.000 vluchtelingen. Kort voor het einde van die oorlog moesten die samen met hun gasten vluchten om het krijgsgeweld te ontlopen. Precies 100 jaar later zijn ze deze donkere periode in de geschiedenis nog niet vergeten en de Westouterenaren willen dat dat voorlopig zo blijft. Daarom verrees in 2015 het Gedachtenispark in het centrum van het stadje. Het is een sobere herdenkingsplek, waar niet alleen aandacht is voor de twee wereldoorlogen, maar ook voor de hedendaagse vluchtelingenproblematiek.

Misschien een idee om ook ergens in de Vallei zo'n parkje in te richten. Want er herinnert maar bar weinig aan de mensen die van huis en haard verdreven hier een veilig heenkomen vonden. Ik kom zo snel niet verder dan het Belgenmonument op de hei bij Ede. Leuk is wel dat Ede in België ook niet is vergeten. Op een van de bordjes over Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog staat Ede, samen met Gouda, Nunspeet en Uden keurig genoemd als plaats die toen gastvrijheid bood. Een mooi gebaar, dat wat mij betreft ook hier navolging verdient. Ik dacht bijvoorbeeld aan een kaart met alle plaatsen waar in de Tweede Wereldoorlog vluchtelingen uit de Vallei een gastvrij onderdak vonden. Ik ben benieuwd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei