Volledig scherm
PREMIUM
© Jan Bouwhuis

Bespaar me uw beste wensen

BlogBespaar me uw beste wensen. Ik weet het, het is goed bedoeld, komt waarschijnlijk uit een goed hart, maar ik heb er niets aan, zit er niet op te wachten. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Jaap Rademaker © Foto Raphael Drent
Quote

Geen telefoon­tje kunnen voeren zonder dat iemand je een gelukkig nieuwjaar voor de voeten werpt

Straks begint het weer, mensen die dagenlang als mantra's gemompelde gelukwensen om zich heen strooien als zoutwagens hun pekel op Nederlandse wegen onder het nulpunt. Geen plekje, geen persoon overslaan om een uitglijder te voorkomen. Geen telefoontje kunnen voeren zonder dat iemand je een gelukkig nieuwjaar voor de voeten werpt. Platgeslagen platitudes, ik ben ze beu.

De horror van de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Ik benijd vrouwen niet die zoengrage collega's met een groteske grijns op zich af zien komen om drie net iets te natte pakkerds proberen te scoren. De geur van vertwijfeling, kleffe handen en opgekropt testosteron. Omgekeerd word je evenmin blij van vrouwen die menen hun chemisch riekende lippenstift over je wangen uit te moeten smeren. In een wolk van verstikkende parfum, of een muffe lichaamsgeur die langs de kraag omhoog kruipt.

Dat ik de eerste werkdag van het jaar bij voorkeur oversla, zal geen verrassing zijn. Nieuwjaarsrecepties? Eveneens intrieste gebeurtenissen. Doodgeslagen woorden, soms uitgesproken met een zurige alcoholwasem. En weer die eeuwige beste wensen, uitgespuugd zonder aanzien des persoons. Alleen maar omdat het hoort. Een ridicuul ritueel.

Ik neem het u niet kwalijk, en ik zal heus geen uitgestoken hand weigeren of spreekwoordelijke hoorns op haken gooien, de komende dagen. Maar ik bid u, doe liever één keer iets voor een medemens dan duizend keer iets toewensen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei