Volledig scherm
PREMIUM
De bijenmarkt van vorige week. © Herman Stöver

Bij de bij op de Bijenmarkt

blogDe bijenmarkt van Veenendaal, afgelopen dinsdag, op het zinderende asfalt van het evenemententerrein. Het was voor mij al weer even geleden. De laatste keer keek ik nog korven op de groene grassprieten van sportpark Panhuis. 

Volledig scherm
Jaap Rademaker © Raphael Drent
Quote

Nog nooit plantte een bij een angel in mijn vlees. Geen idee of ik allergisch ben voor die beesten

Jaap Rademaker
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Het was ook een wat therapeutische sessie, die dinsdag. Ik heb namelijk niet zo veel op met bijen. Dat is een eufemisme voor een lichtelijke staat van paniek bij het zien van geelzwarte zoemers in mijn blikveld. Iets met wild met de armen wapperen. Heeft overigens niets te maken met mijn Nijmeegse voetbalverleden. In mijn jeugd leefde de derby tussen NEC en Vitesse totaal niet. NEC speelde trouwens zelf in het geel en zwart.

Nog nooit plantte een bij een angel in mijn vlees. Geen idee of ik allergisch ben voor die beesten. Vrees voor het onbekende, eigenlijk. Maar het gaat de goede kant op. 
Iemand die me zeer dierbaar is, met wie ik ooit bloemetjes en bijtjes deelde, heeft heel wat werk verzet. Ze heeft haar eigen bijenvolken, slingert zelf honing, vertelt vol passie over pollen tellen en de samenstelling van de nectar. Soms krijg ik een verzoekje of ik even iets bij de Werkbij in Veenendaal kan ophalen. Waarna je met een auto afgeladen met glazen honingpotten en deksels naar Nijmegen tuft. Mocht wel zelf het dekselmotief uitkiezen. 

Maar goed, dinsdag wilde ik het geelzwarte gevaar recht in de ogen kijken. Allen tegen één. En het viel een beetje tegen. Nauwelijks bijenkorven in Veenendaal, en de paar volkeren die er waren, kwamen hun kooi niet uit. Ik ben dus nog dus steeds geen steek verder. Volgend jaar dan maar in de herkansing. Bij deze. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei