Volledig scherm
PREMIUM
Een schilderij van prins Bernhard dat Wageningen na de inbraak in het stadhuis geschonken kreeg.

Bij nacht en ontij maak je de raarste dingen mee

BLOGWoensdagavond rende ik vanuit het Binnenveld in het stikdonker naar het Nieuwe Kanaal in Wageningen. Ter hoogte van de Slagsteeg stond een wit busje vreemd geparkeerd op de walkant. Met alle dumpingen van drugsafval in het achterhoofd, liep ik toch even iets langzamer. 

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

Dichterbij gekomen, zag ik tot mijn verbazing dat iemand tot zijn middel in het water stond. Op mijn vraag of alles in orde was, klonk het geschrokken: 'Ja hoor, meneer!' Op de vraag wat ze aan het doen waren, klonk: 'We gaan een stukje varen.'  

Varen?! De twee jongemannen legden uit dat ze hadden bedacht om op een plank achter de auto op het kanaal te gaan surfen. Op de vraag of ze doorhadden dat het er heel raar uitzag in het donker, kreeg ik niet echt een helder antwoord. Of het surfen een beetje lukte, heb ik niet afgewacht.

Door het vreemde voorval dacht ik eraan dat je vooral bij nacht en ontij de raarste rare dingen meemaakt op straat. Zo vond ik ooit in het holst van de nacht een jong vosje in de Heerenstraat. Maar het vreemdste voorval dat ik 's nachts heb meegemaakt, is nu tien jaar geleden.

Ik liep op het Salverdaplein op weg naar huis en hoorde plotseling glasgerinkel. Op de Markt zag ik een donker gekleed figuur met een opvallende ijsmuts op. Hij had iets van een schilderij onder zijn arm en kwam uit het stadhuis. Ik bleek getuige van de diefstal van een portret van prins Bernhard uit de kamer van de burgemeester. 

De zaak is nooit opgelost. Ik denk dat Bernhard nog ergens in een studentenhuis hangt. En dat behalve ik, ook iemand anders een goed verhaal aan deze nacht heeft gehouden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei