De vlammen komen uit het dak bij de brand in de Tarthorst in Wageningen.
Volledig scherm
PREMIUM
De vlammen komen uit het dak bij de brand in de Tarthorst in Wageningen. © Bert / 112nieuwswageningen

Braaaaaand!!!!!!

blogDe barbecue was net uit toen de zoveelste sirene klonk. Toch maar even kijken wat er aan de hand is, bedacht ik. 

Quote

Blijft ook altijd een beetje ongemakke­lijk, als verslagge­ver bij een brand

Albert Heller, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Albert Heller.
Volledig scherm
Albert Heller. © Foto Raphael Drent

Op Twitter kwam melding na melding binnen voor de brandweer en politie. En dus moest ik rijden. Ik had dienst als verslaggever en dus op weg om te kijken of er nog wat te melden was voor de krant. 

Incidenten als branden zijn bijzondere fenomenen. Als eerste zijn de 112-fotografen ter plaatse. Zij rijden vaak op de eerste melding en zijn er soms al voor de brandweer ter plaatse is. Daarna zijn er de passanten, en de mensen die op de sirenes afkomen. Toen ik er eenmaal was, de vlammen sloegen nog uit het dak, stond er al een flinke menigte te kijken naar de brand en de brandweer. Vijf minuten later zag ik op het pleintje al een krat bier staan, enkele omstanders hadden een pilsje in de hand. 

Op de middelbare school kregen we ooit lessen in zelfverdediging. Een van de dingen die we leerden was met de hele groep heen en weer door de gymzaal rennen om tegelijkertijd 'braaaaaaaand’ te roepen. Dat moest je roepen als je bedreigd werd, was het verhaal. Nooit roepen dat iemand een mes tegen je keel zet, dat vinden mensen eng. Maar als je ‘brand’ roept, komen mensen kijken en wellicht zijn ze dan ook geneigd om te helpen. 

Daar moest ik aan denken toen ik daar tussen alle toeschouwers stond. Het werkt nog steeds, denk ik. 

Blijft ook altijd een beetje ongemakkelijk, als verslaggever bij een brand. Je bent net zo'n ramptoerist, en misschien nog wel wat erger. Zo vond ik me terug op een geluidswal aan de rand van de wijk om toch nog net even andere beelden te maken. Echt nodig was dat niet, er waren al zoveel andere mensen met camera's. 

Maar als verslaggever is het toch lastig zo’n brand. Echt betrokkenen spreken, lukt toch niet. Brandweerlieden en agenten zijn eerst gefocust op hun werk voor ze iets kunnen vertellen. En alle betrokken bewoners waren opgevangen door buren.  Dat is nog iets dat een brand losmaakt. Bij die mensen die stonden te kijken, was er ook meteen betrokkenheid. Mensen boden kleren aan, onderdak, het schoonmaken van een pc. Op welke manier dan ook: bij brand staan mensen voor je klaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei