Volledig scherm
Ontwerp van sportcomplex Het Binnenveld in Wageningen. Op de voorgrond de kunstgrasvelden, daarachter de sporthal. © Gemeente Wageningen

Dé Berg, de Zoom en Het Binnenveld

Ik wist het vrijdagochtend bijna zeker. Natuurlijk zou het nieuwe sportcomplex aan de Marijkeweg in Wageningen naar wijlen sportwethouder Henk Blankestijn worden vernoemd. Maar nee: het werd Het Binnenveld. En, na enige overpeinzing, ik heb daar vrede mee.

Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent

Want het past in een mooie Wageningse traditie. Sportcomplexen worden in Wageningen vernoemd naar de plek waar ze te vinden zijn. Met als het ultieme voorbeeld:  de Wageningse Berg. Geen heuvel in Nederland van slechts 45 meter hoog is landelijk zo beroemd als onze Berg, dankzij de voetbal die er treurig genoeg al een kwart eeuw niet meer rolt. Maar ook sportpark De Zoom (qua schoonheid sinds kort slechts overtroffen door Otterlo), sportzaal de Tarthorst en sportcomplex De Bongerd (ooit zal daar toch een boomgaard gestaan hebben?) zijn vernoemd naar de plek waar ze te vinden zijn. Net zoals de korfbalvelden en de wielerbaan op De Eng. En ik heb vaak gevoetbald en getennist op verdwenen sportparken als Nude, Oude Tol, Asterstraat en Born-Zuid: plekken die bijna iedere Wageninger nog blindelings kan vinden. 

Ik dacht: als ze in Ede een sporthal vernoemen naar de populaire oud-burgemeester Cees van de Knaap, dan wordt het in Wageningen natuurlijk de onvergetelijke Henk Blankestijn. Maar we gaan dus korfballen in Het Binnenveld. Naar dat door zoveel Wageningers gekoesterde landelijke gebied dat ooit ook de Marijkeweg omvatte. En 'binnen' en 'veld' geeft aan dat er straks zowel binnen, in een fraaie sporthal, als buiten op kunstgrasvelden gesport kan worden. Ik hoor Henk Blankestijn goedkeurend mompelen: Nao veure, Waogeninge. Hij wordt vast ergens anders nog wel eens geëerd.

Quote

Geen heuvel in Nederland van slechts 45 meter hoog is landelijk zo beroemd als onze Berg

Eric Wijnacker
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei