Volledig scherm
PREMIUM
Het Scheikundegebouw op De Dreijen in Wageningen. © Google

De geur van verbrand haar in het Scheikundegebouw

blogHet Scheikundegebouw op universiteitsterrein De Dreijen in Wageningen krijgt voor de komende jaren een nieuwe functie. Vanaf september komen er 200 studenten te wonen. 

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent
Quote

Ik had een scheikunde­doos en speelde daarmee enthousi­ast op het ouderlijke gasstel

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Zo krijgt het gebouw toch weer de bevolkingsgroep binnen, die er eigenlijk altijd al was. Sinds de oplevering van het Laboratorium voor Scheikunde (zoals het gebouw officieel heet) in 1958 hebben duizenden studenten er colleges en practica gevolgd op het gebied van allerlei chemische vakgebieden.
Zelf heb ik er ook een jaartje practicum organische chemie gedaan. Het is alweer een jaartje of 40 geleden dat ik er rondliep. En hoewel organische chemie niet mijn favoriete vak was, vond ik het practicum wel leuk. Ik herinner me er zeker niet meer alles van, maar wel dat we een keer aspirine hebben gemaakt. Of we dat ook daadwerkelijk hebben gebruikt om een of andere aanval van pijn te bestrijden, ben ik vergeten. Ik gok van niet.
Een tweede herinnering die me altijd zal bijblijven is een gevalletje verbrand haar. De geur daarvan kende ik nog wel uit mijn nog jongere leven. Ik had een scheikundedoos en speelde daarmee enthousiast op het ouderlijke gasstel. Dat moest natuurlijk een keer fout gaan. En dat gebeurde ook. Twee stofjes reageerden wat heftiger dan ik had gedacht, met een steekvlam als gevolg. Omdat ik over het gasstel stond gebogen, verbrandde een deel van mijn haar. De stank was verschrikkelijk. Die zelfde geur rook ik jaren later tijdens een van die practica. ,,Iemand zijn haar staat in de fik. Die geur ken ik’’, riep ik meteen. Niemand reageerde. En ja hoor, het was mijn eigen haar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei