Een zeepdispenser in de hal van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
Volledig scherm
Een zeepdispenser in de hal van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. © DG/Arnold Winkel


Doe effe normaal. En Chinezen pesten is niet normaal, handen wassen wél

BLOGDe stoom komt nog net niet uit de oren van de mevrouw achter de infobalie van de Edese bouwmarkt. Maar haar gezicht maakt meteen duidelijk dat hier net iets is voorgevallen. ,,Niet te geloven”, briest ze. 

,,Ben ik een meneer aan het helpen met een Aziatisch uiterlijk, komt er een vrouw binnen die naar de balie loopt, één blik op hem werpt en demonstratief drie grote stappen achteruit doet.”

Saskia Wassenaar

Saskia is journalist in de Vallei en Rivierenland. Zij woont in Wageningen.
Klik voor eerdere blogs.

,,Die man kan er toch ook niets aan doen?”, vraagt ze retorisch. ,,Ik heb er mooi wel iets van gezegd! Doe effe normaal.” Zo is het. Zelf woon ik in Wageningen. Waar een niet onbeduidend deel van de studentenpopulatie Chinees is. Een gevolg van de Chinese samenwerkingsverbanden van Wageningen UR.

Ik schaam me plaatsvervangend nog steeds kapot dat begin februari in Wageningen de Chinese bewoners van een studentenflat angst is aangejaagd, de flat is beklad met Sterf Chinezen en besmeurd met poep.

Doe effe normaal. Ja, de corona-uitbraak is in China begonnen. Enig idee hoe groot dat land is? De afstand Nederland-Noord-Italië is er niks bij. En voor zover bekend is de enige besmetting bij Wageningen UR vooralsnog een in Utrecht woonachtige promovendus die een vriend uit Italië op bezoek had.

Mensen met een Aziatisch uiterlijk pesten is niet normaal. Het helpt ook op geen enkele manier tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Wat wél helpt? Handen wassen. 

Na de bouwmarkt moest ik naar het ziekenhuis in Ede. Waar met vooruitziende blik vorig jaar al zeepdispensers zijn neergezet met het verzoek erboven om bij aankomst de handen te desinfecteren. Ik zag het niemand doen.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt. Klik voor eerdere blogs.

De Vallei