Het Wageningse zwembad, ruim een halve eeuw geleden
Volledig scherm
PREMIUM
Het Wageningse zwembad, ruim een halve eeuw geleden © Archief

Een fles bacardi-cola voor de badjuffrouw

blogDat was een warm weekje. En hoewel ik geen fervent zwemmer ben, zou het juist vorige week toch wel heel lekker zijn geweest als Wageningen nog een echt openluchtzwembad had gehad. 

Quote

Maar wat haal je midden in de nacht nou op een studenten­ver­e­ni­ging? Drank

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Arnold Winkel
Volledig scherm
Arnold Winkel © Raphael Drent

Ik weet het, ook op De Bongerd is er een klein weitje waar wat kinderen kunnen spelen. En ook in de uiterwaarden kan je heerlijk zonnebaden en af en toe een verkwikkende duik in de Rijn nemen. Maar dat haalt het toch niet bij het vroegere zwembad Rustenburg. Dat had nog eens een grasveld. Daar kon voor mijn gevoel half Wageningen liggen en was er zelfs nog plek om te voetballen.

Maar ik kan me ook tijden herinneren dat het een stuk minder druk was in en om het zwembad. Dat was in de vroege ochtenduren. Volgens mij ging het zwembad al om half zeven open. Natuurlijk had je dan altijd een clubje trouwe baantjestrekkers, maar de grote massa (inclusief mezelf) bleef nog enkele uren weg.

Toch ben ik ooit een week lang elke ochtend om half 7 in het zwembad geweest. Het was in augustus 1979 als ik het goed heb. Het was introductietijd. Elke nacht verbleven we op Troost en de studentenverenigingen, maar kort na het ochtendgloren togen we naar het zwembad om daarna weer fris het bed in te duiken.

Elke ochtend stond dezelfde badjuffrouw naast het bad. We groetten haar steeds vriendelijk en zij deed hetzelfde terug. Op de laatste morgen moesten we haar iets geven, vonden we. Maar wat haal je midden in de nacht nou op een studentenvereniging? Drank. Verder kwamen we niet. Dus wij met een fles cola aangevuld met bacardi naar het zwembad. Maar de badjuf weigerde beleefd. We snapten er niets van. Gelukkig wisten we wel een andere bestemming.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei