Volledig scherm
De zuil van Edmond Falise in Luik. © DG

Een heuse Falise boven op de berg

blogWie is de bekendste kunstenaar die Wageningen ooit heeft voortgebracht? Ik denk dat August Falise een goede kans maakt om deze verkiezing te winnen, mocht die er ooit komen.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

Iedere Wageninger kent wel zijn bekendste werk De Zaaier. Ooit stond het voor het hoofdgebouw van de Landbouwhogeschool bij het Salverdaplein. Toen dat verhuisde naar de Costerweg, inmiddels was het Landbouw Universiteit geworden, ging de schepping van Falise mee. Later maakte het ook de gang naar de campus. Daar bewaakt De Zaaier nu alweer een aantal jaren de toegang tot het Atlasgebouw waar de raad van bestuur van Wageningen UR zetelt. De kunstenaar werd zelfs geëerd met zijn eigen straat, de August Faliseweg. 
Ik beken direct dat ik geen andere werken van hem ken. Een paar weken geleden dacht ik even dat ik er eentje had gevonden. In Luik. Na de beklimming van een lange trap, ik meen 385 treden, verwachtten we op een mooi uitzichtspunt te komen. Inderdaad, het was mooi daarboven. Maar de weg liep nog even verder omhoog. En daar was nog een trap, die leidde naar een enorme zuil. Even kijken natuurlijk. Wat schetste mijn verbazing? Het beeld was gemaakt door Falise. Het zal toch niet, dacht ik nog. 
Nee, het was niet van onze August. Ed. Falise stond er geschreven. Even zoeken op internet leert dat het gaat om Edmond Falise. Veel informatie heb ik niet over hem gevonden. Dan nog maar eens kijken bij August. En wat blijkt? Diens opa, Dieudonné was geboren in Ans bij Luik. Dus wellicht hebben we hier met neven of achterneven te maken. Ik kan het nergens vinden.  Zijn er nog kunstkenners onder onze lezers? Ik hoor het graag.

Quote

Nee, het was niet van onze August. Ed. Falise stond er geschreven

Arnold Winkel
Volledig scherm
De plaquette op de zuil. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei