Volledig scherm
Een wadi in Oman. © ANP

Een heuse wadi, mijlen ver van de woestijn

blogHet kan natuurlijk niemand zijn ontgaan dat het na weken van droogte weer heeft geregend. Wat veel mensen misschien wel is ontgaan, is dat het op sommige plekken tot enige overlast heeft geleid. 

Quote

Als het dan eens flink heeft geregend, blijf dan maar uit de buurt van zo'n wadi

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

In Wageningen stonden tuinen in Noordwest even blank. In diezelfde wijk kon het riool de overvloedige neerslag niet aan en stroomde een aantal wc's over. In Rhenen daarentegen regende het weliswaar even flink, maar bleef de overlast beperkt. Zo die er überhaupt was. Ede had weer meer last. Wethouder Lex Hoefsloot twitterde dat er zeker overlast was, maar dat het niet zo erg was als op 29 mei. Of dat heeft gelegen aan de maatregelen die de gemeente Ede heeft genomen of dat het gewoon minder hard had geregend, kunt u elders op deze pagina lezen. Maar Ede heeft zeker al maatregelen genomen om de gevolgen van overvloedige regenval te verminderen. 

Een van de dingen die daarbij is bedacht, is het aanleggen van wadi's. Daarin kan het hemelwater zich verzamelen, zodat het bijvoorbeeld geen kelders binnenloopt. In het Arabisch is een wadi een soort van droogstaande rivierbedding in de woestijn. Nu heb ik een paar jaar aan de rand van de woestijn gewoond en heb heel wat wadi's gezien. Meestal waren ze echt droog, anders is het natuurlijk ook geen wadi. Maar als het dan eens flink heeft geregend in die dorre zandvlakten, blijf dan maar uit de buurt van zo'n wadi. Het worden woest kolkende stromen die alles verzwelgen dat zich op hun weg bevindt. Ooit zag ik twee auto's die kilometers waren meegesleurd na een flinke bui. Hopelijk krijgen we dit soort beelden van de Edese wadi's nooit te zien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei