De Kerkewijk, een van de oudste straatnamen van Veenendaal.
Volledig scherm
PREMIUM
De Kerkewijk, een van de oudste straatnamen van Veenendaal. © Tamara Reijers

Een naam is maar een naam

BLOGEen naam is maar een naam. Een straatnaam is meer dan een naam. In een naam kun je niet wonen. Een straatnaam kan je woongeluk maken of breken. In ieder geval op je visitekaartje.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Foto Raphael Drent
Quote

Een straatnaam kan je woongeluk maken of breken

Veenendaal heeft veel mooie namen, straattitels die verwondering oproepen. Het Verlaat. De Palmen Grift. De Grote Pekken. Het Goeie Spoor. Ik woon niet in een van die straten. Ik heb trouwens geen visitekaartjes, maar dat is een ander verhaal.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo goed in straatnamen. Ik rijd blind naar het huis van familieleden. Maar vraag me niet wat hun adres is, ik zou het niet weten. Dat zegt trouwens ook veel over mijn kerstkaart-verstuur-gedrag. Maar dat even volledig terzijde.

Een van de leukste dingen in Veenendaal is wanneer nieuwe straatnamen bekend worden gemaakt. Dat gebeurt regelmatig want de stad bouwt tegen de klippen op en straat na straat verandert van een lijn op papier in een echte weg van tastbaar asfalt.

Al te schokkend zijn de namen meestal niet. Meestal wel doordrongen van historisch besef. Een mooi voorbeeld is te vinden in het Pionierkwartier waar ooit de Recter fabriek de landelijk bekende Roosvicee produceerde en waar twee nieuwe straten het bordje Recterstraat en de Rozenbottelstraat krijgen.

Onlangs werd een naam juist afgevoerd. De in 1994 overleden schrijver Rik Valkenburg moet het voorlopig met een plaats op de reservelijst doen omdat het voor hem bedoelde straatje is geschrapt. Misschien maar goed ook want zo’n onooglijke steeg van hooguit enkele meters, daar past niet eens een straatnaambord in. Valkenburg verdient beter.

Oh, en mijn persoonlijke favoriet is natuurlijk de Krantstraat in Veenendaal. Mooier dan dat krijg je het niet op het visitekaartje van een journalist. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei