De intocht van de avondvierdaagse in Veenendaal.
Volledig scherm
PREMIUM
De intocht van de avondvierdaagse in Veenendaal. © William Hoogteyling

Een Vallei Vierdaagse met intocht op de Via Begonia

BLOGNee, ik heb nog nooit de Nijmeegse vierdaagse gelopen. Vorige week ben ik ook in een grote boog om Nijmegen heengegaan. Maar dat is een persoonlijk dingetje. Of trauma, zo u wilt, opgelopen in de tijd dat mijn raam uitkeek op de Sint Annastraat-ook-wel-bekend-als-Via-Gladiola.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Raphael Drent
Quote

Zouden we ook in de Gelderse Vallei een Vierdaagse kunnen houden?

De Vierdaagse is namelijk een prachtig feest. Zouden we dat ook in de Gelderse Vallei kunnen houden? En waar zijn dan de mooiste looproutes?

Mijmerend over een scenario voor  vier dagen Vallei-wandelen lijkt het me het beste om Ede als startplaats te gebruiken. Maar de intocht zou ik doen in Veenendaal. Dat zijn ervaringsdeskundigen met ieder jaar zo'n zesduizend lopers die bij de avondvierdaagse - toegejuicht door mensen rijen dik - binnengehaald worden.

Waar gaan we lopen? Ede met zijn heidelandschappen en bossen is natuurlijk een must voor de eerste dag, een prachtige looproute door de gevarieerde natuur. 

In de Nijmeegse Vierdaagse is de tweede dag altijd Roze Woensdag. Dat we daar in de Vallei de Wageningse dag van gaan maken, lijkt me appeltje-eitje.

Misschien met nog voor-de-leuk een uitstapje per pontonbrug over de Rijn naar Maneswaard, het Wageningse grondgebied in de Betuwe. En we doen uiteraard een rondje Campus. Mag je zelf je campusroute bedenken.

De derde dag is de bergetappe dus dan jagen we alle wandelaars uiteraard richting de Rhenense Grebbeberg. En voor de laatste dag stel ik voor iedereen via Renswoude een stukje Grebbelinie te laten lopen, op weg naar de glorieuze intocht over de Kerkewijk in Veenendaal. Via Begonia lijkt me wel een aardige benaming. 

Dus bij deze, beste Valleigenoten, doet u er maar mee wat u wilt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei