Volledig scherm
PREMIUM
Een moeflon op De Hoge Veluwe. © Het Nationaal Park De Hoge Veluwe

Er staat toch al een hek
om de Hoge Veluwe?

blogIk ben een fan van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Ik kom er graag. Heb al jaren een abonnement. Maar ik vind niet alles mooi wat met het park te maken heeft. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent
Quote

De wolf komt op eigen kracht en hoort hier thuis, al is hij 150 jaar weggeweest

Arnold Winkel, De Gelderlander

Vorige week heb ik me geërgerd aan de uitspraken van parkdirecteur Van Voorst tot Voorst. Hij hield een pleidooi tegen de komst van de wolf. Zo jaagt de wolf op moeflons en deze wilde schapen noemt hij een van de publiekstrekkers van zijn park. Daar blijven we dus af.

Op zich een goede redenering, want De Hoge Veluwe draait op de entreegelden van zijn bezoekers. Logisch dat je die biedt wat ze willen. Als dat moeflons zijn, zorg dan dat die blijven leven en in het park blijven. Volgens mij gebeurt dat al met de wildpassages die het voor dieren van buiten mogelijk maakt om het park in te lopen. Of omgekeerd. Daarbij is iets bedacht waardoor moeflons niet naar buiten kunnen.

Prima. Maar heb het  dan niet over natuur en biodiversiteit. Moeflons zijn hier 100 jaar geleden vanuit Corsica voor de jacht ingevoerd en horen hier dus niet. De wolf komt op eigen kracht en hoort hier thuis, al is hij 150 jaar weggeweest. Buren Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer heten het roofdier van harte welkom.

Voor mij zou de wolf de kers op de taart zijn op De Hoge Veluwe, zelfs als hij soms een moeflon opeet. En als je dat niet wilt, bescherm die dieren dan. Van Voorst tot Voorst zegt dat hij geen hek om de moeflons kan zetten. Een vreemde redenering. Er staat toch al een kilometers lang hek om het park? Weigeren van de wolf ten faveure van de moeflon maakt in mijn ogen van De Hoge Veluwe een dierentuin, een nationaal park onwaardig.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei