Een ‘hijskraan’ aan het werk in het Binnenveld.
Volledig scherm
PREMIUM
Een ‘hijskraan’ aan het werk in het Binnenveld. © Herman Stöver

Even stoppen bij
de stoute hijskraan

blogWat is een overeenkomst tussen oudere mannen en jonge kinderen? Ze gaan allebei graag naar bouwwerkzaamheden kijken. 

Quote

Gelukkig kwam er later ook een lieve hijskraan die mee hielp om de nieuwbouw te realiseren

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Arnold Winkel.
Volledig scherm
Arnold Winkel. © Rafael Drent

Je kan bijna niet langs een bouwplaats lopen zonder dat daar een groepje oudere mannen geïnteresseerd staat toe te kijken. Soms bediscussiëren ze wat de bouwvakkers wel of niet goed doen, maar heel vaak is het gewoon toekijken. Volgens mij heeft het misschien wel iets rustgevends; zoiets als naar het kijken naar een dobber bij het vissen of het bezoeken van een voetbaltraining. Het is een soort van oude-mannen-ontmoetingsplek, in de positieve zin van het woord.

Maar ook kleine kinderen zijn vaak bovenmatig geïnteresseerd in wat er op zo'n bouwplaats gebeurt. Toen mijn zoon nog mijn zoontje was, hebben we bij heel wat bouwplaatsen stilgestaan en bewonderend toegekeken. Het werk hoeft overigens niet altijd opbouwend te zijn. Een goede sloop kan vaak ook op warme belangstelling rekenen. Zo kwamen we op weg naar het gastoudergezin van de kleine Winkel altijd langs de Plantenziektekundige Dienst, op de hoek van de Nobelweg en de Geertjesweg in Wageningen. Daar moest nieuwbouw komen, maar eerst moest er worden gesloopt. Daarbij werd een soort van hijskraan gebruikt. ,,Papa, de stoute hijskraan maakt alles kapot’’, zei het zoontje bijna dagelijks. We hebben er regelmatig even staan kijken. Gelukkig kwam er later ook een lieve hijskraan die mee hielp om de nieuwbouw te realiseren. 

Van de week moest ik hieraan terugdenken bij een tochtje door het Binnenveld. Verschillende ‘hijskranen’ helpen bij de aanleg van de Binnenveldse Hooilanden. Ik denk dat het lieve hijskranen zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei