Volledig scherm
PREMIUM
2011-04-14 WAGENINGEN - In Wageningen wordt donderdag nabij Hotel De Wereld het omstreden Vrijheidsvuur geplaatst. Het metershoge uitschuifbare koperen monument met eeuwig brandende gasvlam van kunstenaar Hanshan Roebers lijkt volgens klagers op een kruisraket, of zelfs een penis. Het kunstwerk kreeg in de volksmond de naam Paal van Bernhard. ANP KOEN VAN WEEL © ANP

Gaan we het Vrijheidsvuur opporren?

blogDe laatste week moest ik opeens weer denken aan burgemeester Alexander Pechtold, die ooit de Wageningse ambtsketen schielijk inleverde om D66 in Den Haag van een wisse ondergang te redden. 

Quote

Met het vertrek van burgemees­ter Pechtold is dat mooie idee bij mijn weten roemloos gesneuveld

Eric Wijnacker, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Eric Wijnacker. © Rafael Drent

Dat denken aan hem was al voordat ik hem zaterdag met de verbale flair die hem eigen is heel mooi het 125-jarig jubileumfeest van Boekhandel Kniphorst zag openen.

Nee, de herinnering aan burgemeester Pechtold  kwam boven toen ik in de avonduren langs het Vrijheidsvuur van kunstenaar Hanshan Roebers, wat weinig fijnzinnig vooral bekend is als de Paal van Bernhard, wandelde. Het eeuwig vlammetje flakkerde bovenin die roodkoperen zuil, die na veel rumoer een plekje heeft gekregen in de voortuin van studentenvereniging Ceres.

Dat eeuwig brandende vuur trekt doorgaans weinig aandacht, maar ik herinner mij nog een brainstormbijeenkomst in de Vakschool Wageningen waar burgemeester Pechtold een inspirerend plan opperde: iedere militair die uitgezonden wordt naar het buitenland zou voor de afreis eerst langs Wageningen moeten komen om daar het vrijheidsvuur symbolisch af te halen.

Als symbool voor de vrijheid die ze in de verre willen komen brengen. Een soort uitzwaaimoment waardoor Wageningen als Stad der Bevrijding ook de herinnering aan 5 mei 1945 zou overleven. Omdat iedere nieuwe veteraan langs Wageningen zou blijven komen. Met het vertrek van burgemeester Pechtold is dat mooie idee bij mijn weten roemloos gesneuveld.

Misschien dat de nieuwe voorzitter van Wageningen45, Toon van Asseldonk, het vuurtje op wil porren. En wie weet wil Pechtold helpen nu zijn Haagse ambities zijn gedoofd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei