Afval naast de containers wordt in Veenendaal vanaf nu streng aangepakt.
Volledig scherm
PREMIUM
Afval naast de containers wordt in Veenendaal vanaf nu streng aangepakt. © DG

Groenhater of grasliefhebber

blogHoe zorg je er voor dat een Veenendaler de vuilniszak ín de ondergrondse container gooit? En niet náást de container zet, om overgeleverd te worden aan de elementen, kattennagels en vogelsnavels. In Veenendaal is dat sinds enkele jaren een probleem. Beter gezegd, een probleem sinds je moet betalen om die vuilniszak in de container te deponeren.

Quote

Eigenlijk is dat heel slim. Want echt groen, ik weet niet of de Veenenda­ler dat trekt

Jaap Rademaker, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Raphael Drent

Daar denken ze al een tijdje diep over na, hoog in de ivoren toren van Veenendaal, ofwel het witte huis van de gemeente. Met hier en daar wat groen uitgeslagen randjes. Schone-buurt-coaches en boetes uitdelen zijn er al om de snode burger in het gareel te dwingen en te zorgen dat-ie voor 80 cent dan wel 1,60 euro - al naar gelang zijn vervuilingsgraad - zijn zooi geregistreerd in de muil van de vuilcontainer mietert.

Onlangs zag ik een foto van de nieuwste gedachtekronkel die de calculerende burger moet ontmoedigen om zijn vullis naast de container neer te zetten. Een bloemenveldje rondom de container. Beter gezegd, een tapijtje kunstgras met plastic neppe bloemen. Eigenlijk is dat heel slim. Want echt groen, ik weet niet of de Veenendaler dat trekt. Die hangt gelijk aan de lijn met het witte huis (met de ietwat groen uitgeslagen randjes) waarom dat onkruid daar staat. En waarom de gemeente dat niet bijhoudt. En voor je het weet vergadert de gemeenteraad weer drie uur over het vermeende B- of C-niveau van het Veenendaalse groenonderhoud. 

Maar binnen een paar dagen lag het kunstgras al als een gedumpt tapijt naast de container.  Actie van een groenhater? Of juist van een groenliefhebber die kunstgras niet kan velen? Veenendaal en groen, het blijft een moeizame relatie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei