Het zeepapparaat in de hal van Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Volledig scherm
PREMIUM
Het zeepapparaat in de hal van Ziekenhuis Gelderse Vallei. © DG/Arnold Winkel

Handen desinfecteren voor ziekenhuisbezoek

blogIk kom niet zo vaak in het ziekenhuis. Gelukkig maar. Als ik er wel kom, is dat meestal voor het werk. Nog een keer gelukkig maar. 

Quote

Iedereen die het ziekenhuis binnenkomt is of zelf wat zwakker dan gemiddeld of komt op bezoek bij iemand die dat is.

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Arnold Winkel.
Volledig scherm
Arnold Winkel. © Rafael Drent

Omdat ik er niet met grote regelmaat kom, mis ik ook wel eens wat. Zo zag ik vorige week bij het binnenwandelen van de centrale hal van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede een oproep staan om het ziekenhuis te helpen.

‘Helpt u ons een handje?’, las ik van verre. ‘Voorkom verspreiding van schadelijke bacteriën en virussen’, stond er onder geschreven. Op de plek van de boodschap aangekomen ontwaarde ik een soort van zeepreservoir, inclusief een handleiding hoe de desinfecterende zeep kundig over de handen te verdelen.

Het leek mij een goed plan om het ziekenhuis een handje te helpen, dus zeepte ik mijn handen in volgens de voorschriften. Ik zou deze dag niemand meer besmetten met mijn opkomende verkoudheid. Al inzepend bedacht ik me dat het zeepapparaat wel in trek zou zijn. 

Immers, iedereen die het ziekenhuis binnenkomt is of zelf wat zwakker dan gemiddeld of komt op bezoek bij iemand die dat is. Dus je wilt niet besmetten of besmet worden. Maar wat wil het geval? In de tijd die ik in de hal stond, heeft slechts een persoon zijn handen ontsmet terwijl er meer dan honderd ziekenhuisbezoekers langs de zeep gingen. 

Dat moet toch beter kunnen, maar hoe ga je dat doen? Ik hoorde later dat er ook zeepapparaten op de afdelingen staan. Worden die wel door iedereen benut? Ik hoop het van harte, want gewoon ziek zijn is al erg genoeg. Daar hoeft geen extra infectie bij. Dus voortaan allemaal de handen inzepen, zou ik zeggen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei