Volledig scherm
PREMIUM
Muziektheater op de balkons van sterflat Hoevestein tijdens Wageningen 750. © Herman Stöver

Heimwee naar Cunera en Wageningen 750

blogVoor het eerst van mijn leven was ik afgelopen week in het Friese dorpje Spanga. Samen met duizend Friezen en mijn oudste dochter keek ik daar naar een bijzondere eigentijdse uitvoering van de opera Aïda. Waarbij de musici in een orkestbak zaten die door enkele Spangase boeren was uitgegraven in een weiland.

Ik hou daar van, grootse dingen die gedragen worden door een lokale gemeenschap. En dan wordt zelfs Cultuur met de hoogste C iets waar iedereen zich mee verbonden voelt. Daar in dat snikhete Friese weiland moest ik opeens denken aan twee vergelijkbare evenementen in de Vallei.  Allereerst een ontroerend mooie voorstelling over de oer-Rhenense Cuneralegende in manege Blaauwendraad. Wat was Rhenen, en terecht, trots. Cunera is een onuitputtelijke inspiratiebron voor Rhenen. Er waren eerder al mooie voorstellingen opgevoerd rond de Rhenense heilige. Geschreven door Mia Koning en met Jacques Wouda in de rol van koning Radboud. Ik heb een eeuwig zwak voor Cunera en niet alleen omdat ik ooit op een Wageningse school zat die naar haar vernoemd is.

En in 2013 beleefde Wageningen een ongekend mooi stadsfeest rond 750 jaar stadsrechten. Onvergetelijk vond ik het enthousiasme en de schoonheid van de historische optocht (ik zeg het niet vaak, maar: kippenvel)  en de culturele rondgang met zogenaamde lage en hoge cultuur bij Expeditie W750 door de hele stad.

Ik hoorde dat ze in het kleine Spanga jaarlijks zo'n festijn organiseren. Zullen we afspreken dat Rhenen haar Cunera en Wageningen haar stadsrechten minstens elke 10 jaar zo groots gaan vieren? Ik doe graag mee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei