De katholieke Gedachteniskerk in Rhenen die mogelijk gaat sluiten
Volledig scherm
PREMIUM
De katholieke Gedachteniskerk in Rhenen die mogelijk gaat sluiten © Titus Brandsma Parochie

Het verdriet rond kerk- en schoolsluitingen in Rhenen en Wageningen

BLOGVan oude mensen en de dingen die voorbij gaan. Het is niet alleen de titel van een aanbevelenswaardig boek van Louis Couperus (wie kent hem nog?). Die woorden schoten mij te binnen toen we deze week het bericht ontvingen dat de rooms-katholieke kerk in Rhenen op de nominatie staat om mogelijk in 2020 haar deuren te sluiten.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Eric Wijnacker
Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent
Quote

Ik vind het wat; de stad van Cunera zonder katholieke kerk

Eric Wijnacker

 Ik vind het wat; de stad van Sinte Cunera moet het binnenkort mogelijk stellen zonder een katholieke kerk. Ik kwam er niet zo vaak, de laatste keer bij de uitvaart van mijn ’ome Piet’, maar toch raakt het mij wel. 

Sluitende kerkgebouwen, laat staan sloop ervan,  het zijn toch plekken waar mensen ongeacht de diepte van hun geloof levensbepalende momenten hebben beleefd: doop, huwelijk, uitvaart. Ik kom er zoals zovelen niet zo vaak, maar het zou mij raken als mijn kerk in Wageningen ooit haar deuren zou moeten besluiten. Wat God verhoede...

Hetzelfde gevoel heb ik een beetje bij verdwenen schoolgebouwen. Mijn Wagenings Lyceum is al tijden geleden gesloopt en mijn oude Aloysiusschool heeft jaren geleden plaats moeten maken voor het nieuwe Startpunt. Alleen mijn oude Cuneraschool staat nog fier overeind aan de Heerenstraat, al zit er inmiddels al jaren de Wilde Wereld in. Anno nu kom ik daar met enige regelmaat weer binnen, op zoek naar oude lp's of om te dansen. 

Zondag 27 oktober komt de oude Cuneraschool van zo'n halve eeuw geleden weer even tot leven, we houden daar dan een reünie. Onder het motto: de school is er niet meer, maar wij nog wel. Zo'n reünie gun ik iedereen die zijn oude kerk of school mist. Want de herinnering blijft, zolang er iemand is die het meegemaakt heeft.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei