Volledig scherm
PREMIUM
© Henk den Ridder

Het vuil en de stad

BlogDe metalen bak voor de deuren van het flatgebouw is een directe doorgang naar de onderwereld. Het onderaardse geurt naar rottend afval. Een voortdurend burpende buik van moeder aarde die haar maagzuur als een onwelriekende wasem uitademt. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Jaap Rademaker © Foto Raphael Drent
Quote

Arme flatbewo­ners, hoogbouw­sloe­bers die moeten betalen om hun rottende etensres­ten door de strot van de container te duwen

De stank komt soms al aanwaaien vanaf de parkeerplaats wanneer de deuren van het flatportaal opengaan. Zomers, vooral. Ondergrondse afvalcontainer. Afvalvreter, geen geurvreter. Met een pasje open je het portaal naar de smerige onderbuik van Veenendaal. Een stortkoker als gapende en rottende muil, de excrementen van de stad opvretend. Laat varen, alle hoop. 

Elke woensdag stapelen de flatbewoners oranje zakken naast de metalen bak, als offergave aan de god van de overvloed. Eigenlijk al elke dinsdag wanneer de ongeduldigen hun troep aan de straatstenen zetten. Het moment dat de katten wakker worden en de klauwen scherpen. Dat vogels loeren op het moment dat ze een graantje mee kunnen pikken van de afgewezen offergaven, verpakt in verkeerde zak, die eenzaam achter blijven, aan flarden gescheurd. Wanneer geur overgaat in ruft. 

Arme flatbewoners, hoogbouwsloebers die moeten betalen om hun rottende etensresten door de strot van de container te duwen. Afval verdwijnt uit het zicht maar de neus bedriegt niet. Misschien voedt iemand straks een hoeveelheid illegaal vuurwerk aan de hongerige slokdarm. Met knallende containers het jaar uit, als een etterende puist die openbarst en het vuil over de stad verspreidt. Iedereen even met de neus op de feiten gedrukt hoeveel vuil de stad produceert. Prettige consumptiedagen iedereen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei