Volledig scherm
PREMIUM
De wielergekke burgemeester van Ede René Verhulst. © Herman Stöver

Heuvels rond Ede maken
geen wielrenner bang

blogIk fiets wel eens een eindje in België of Frankrijk. In mijn ogen is het er vaak geen meter vlak. Af en toe liggen er pittige hellinkjes in de route. Het kost me genoeg inspanning om daar overheen te komen. 

Quote

Ik denk niet dat er een profwiel­ren­ner wakker ligt van ‘onze’ hellingen

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

Maar komt de Tour de France toevallig door zo'n streek, dan wordt er gesproken van een vlakke etappe of een goede kans voor de sprinters. De enige manier om een dergelijke etappe niet in een massasprint te laten eindigen, is een finish op een muur: een helling die uit het niets in het landschap opdoemt, minstens een kilometer lang is en ook nog eens minimaal 10 procent omhoog gaat. Denk aan de Mûr-de-Bretagne, Muur van Geraardsbergen of de Cauberg.

Ik moest hieraan denken toen ik las dat Ede gastheer is voor de komende Nederlandse kampioenschappen wielrennen op de weg. Hartstikke leuk nieuws voor de wielerliefhebbers in de Vallei en omstreken. Ik ga ook zeker kijken. Ik snap ook dat René Verhulst, de wielergekke burgemeester van Ede, razend enthousiast is. Maar hij maakt het volgens mij allemaal wat spannender dan het is. Volgens hem is de omgeving van Ede heuvelachtig en liggen er bijvoorbeeld bij Wageningen Hoog nog een paar aardige kuitenbijters in de route die van Ede via Wageningen, Renkum en Bennekom weer teruggaat naar Ede.

Ik ben het met hem eens. Maar dan hebben we het toch over toerfietsers als hij en ik. Ik denk niet dat er een profwielrenner wakker ligt van ‘onze’ hellingen. Dat wordt een goede kans voor de sprinters, want een finishmuur zou ik zo snel ook niet weten in Ede. Ik denk dat Dylan Groenewegen zaterdag alvast een fles champagne heeft besteld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Burgemeester Verhulst: Georganiseerde misdaad? We pikken het niet!
    PREMIUM

    Burgemees­ter Verhulst: Georgani­seer­de misdaad? We pikken het niet!

    EDE - Burgemeesters klagen dat ze steeds meer in de rol van crimefighter worden gedwongen. Burgemeester Bruls van Nijmegen luidt namens zijn 78 burgemeesters in Oost-Nederland de noodklok. Hans Beenakker van Tiel vindt dat hij niet tegelijk crimefighter én burgervader kan zijn. Burgemeester René Verhulst van Ede voelt zich geen sheriff, maar hij heeft er geen moeite mee een vuist te maken tegen de georganiseerde criminaliteit.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei