Muggen vangen in Veenendaal.
Volledig scherm
PREMIUM
Muggen vangen in Veenendaal. © Tamara Reijers

Hoe de tijgermug uit Veenendaal verdween

BLOGEn daar was-ie ineens weer. In het nieuws dan. Niet in het echt. De Veenendaalse tijgermug. Of beter gezegd de Aziatische tijgermug die blijkbaar dacht dat Veenendaal in Azië lag en neerstreek in de wijk Dragonder-Noord. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Raphael Drent
Quote

Ze lagen niet wakker van de tijgermug. En nee, niet omdat de gestreepte plaaggeest vooral overdag actief was.

Ik was hem al bijna vergeten. Het beestje, dat in 2016 opdook in Veenendaal, was laatst inzet van een rechtszaak. De Raad van State besloot dat de vindplaatsen van de tijgermug in Veenendaal openbaar gemaakt moesten worden. Tot nu toe hield de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die angstvallig geheim.

Een van de redenen voor dat grote zwijgen is bescherming van de privacy van de Veenendalers. Om te voorkomen dat de media daar aan de voordeur gaat bellen. Maar ik vermoed dat dat wel mee gaat vallen. 

Waarom zou je met een cameraploeg gaan rondlopen door straten waar al drie jaar geen tijgermug meer is gezien? Zelf ben ik in die zomer van 2016 ook de straat opgegaan in Dragonder-Noord (waar ik toch al mijn boodschappen deed). Er was een wat geamuseerde nieuwsgierigheid over die cameraploegen die in het kielzog van de muggenvangers meekwamen. Bij verschillende Veenendalers mocht je gerust in de tuin komen kijken naar de geplaatste vallen.

Mijn conclusie destijds: ze lagen er niet wakker van de tijgermug. En nee, niet omdat de gestreepte plaaggeest vooral overdag actief was. De buurt opende massaal de tuinen om de NVWA mee te helpen het beestje te elimineren. Dat was het verhaal hoe de tijgermug verdween uit Veenendaal. 

En een jaar later was Veenendaal niet meer de stad van de tijgermug maar van de goudvis in de gracht. Alleen jammer dat die mug niet een monument heeft gekregen, net als 'blub’ uit de Brouwersgracht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei