(wel)kombord van Veenendaal.
Volledig scherm
PREMIUM
(wel)kombord van Veenendaal. © DG

Holle bolle Gijs en het tiende gebod

BLOGZouden er veel Veenendalers zijn die nog weten dat ze op voormalig Gelders grondgebied wonen? Iedere Veenendaler die iets met voetbal heeft, weet waarschijnlijk wel dat GVVV als Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging ooit een Gelderse club was. Maar verder? 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Foto Raphael Drent
Quote

Ergens in de psyche van de Veenenda­ler moet het besef leven dat de bodem onder hun bestaan weg is.

Volgend jaar is het zestig jaar geleden dat de Gelderse delen van Veenendaal bij het Utrechtse Sticht Veenendaal werden gevoegd. ‘Jetzt wächst zusammen, was zusammengehört’ zouden ze gezegd hebben als Veenendalers destijds Duits hadden gesproken. Ik denk echter niet dat het Duits in 1960 - vijftien jaar later - een erg populaire taal was. 

De gemeente wil de Veenendaalse ‘hereniging’ gaan vieren met allerlei feestjes. Een idee waar ik erg blij van word. Mits het een maaltijd is waarbij zowel het zoet als het zout geserveerd wordt. Want toen Gelders Veenendaal bij Stichts Veenendaal kwam, werden ook gelijk stukken van Renswoude en Rhenen ingepikt. Een donkere kant van de Veenendaalse ziel die moeite heeft met het tiende gebod. U weet wel: gij zult niet begeren uws naasten huis. 

Ik denk dat ik weet waar die landhonger van Veenendaal vandaan komt. De veenkolonie groef jarenlang de turfgrond onder de eigen voeten vandaan voor geldelijk gewin. Ergens in de psyche van de Veenendaler moet het besef leven dat de bodem onder hun bestaan weg is.

Die honger naar grond, zou dat de reden kunnen zijn voor de Veenendaalse landhonger? Aan het einde van de vorige eeuw nam Veenendaal weer een flinke hap uit het Edese grondgebied. In het Rhenense Veeneind en in Renswoude houden ze de Veenendaalse holle bolle Gijs ook angstvallig in de gaten. Voor hen is 1960 een waarschuwing. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei