foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
foto ter illustratie. © Jamila Saoud000

In Veenendaal willen ze nestkastjes, maar in welke boom in vredesnaam?

BLOGNestkastjes tegen de jeukrups. Het lijkt een nieuwe rage. Veenendaal gooide er 250 in de aanbieding. Wel zelf in elkaar timmeren, beste burger, want anders kan bruin het niet trekken. Dat lijkt een typisch Veenendaals dingetje: goede sier maken maar de burger het werk laten doen.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Foto Raphael Drent

Maar dat even volledig terzijde. Terug naar de nestkastjes, Rhenen doet er honderd de deur uit. Gratis af te halen. In Ede ruziën ze in de raad over wanneer de kastjes nu komen. Nestkastjes zijn hot. Net zo hot als de haartjes van die rupskrengen.

Nestkastjes om in de bomen van Veenendaal te hangen. Er zijn mensen die denken dat je ze in de maling neemt. Er zijn mensen  - en ik ken ze - die Veenendaal niet bepaald associëren met bomen en groen. Die zeggen: wanneer je twee bomen of meer bij elkaar ziet staan, weet je dat je Veenendaal uit bent. Die zich bij een storm als Ciara afvragen: staat de boom van Veenendaal nog overeind? Die bij het bericht over een groenschouw in Veenendaal vragen wat de schouwers dan 's middags gaan doen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

De grap is dat het natuurlijk helemaal niet waar is. De groene longen van Veenendaal mogen dan niet al te groot zijn, de stad hoeft echt niet met een zuurstoftank door het leven. De bronchiën van Veenendaal worden omzoomd door bomenrijen. Een blik uit mijn raam en ik zie een groene zee waar her en der gebouwen uitsteken. 

Als er één plek is waar het beton zeer doet aan de ogen, dan is het wel in Wageningen. Die Stadsbrink, het betonnen stationsplein, is als een stenen woestijn met wat mossige daken op de bushokjes. Van de jeukrups zul je er geen last hebben, maar ik ben blij dat Veenendaal niet zo'n grauw busplein heeft. Voortaan maken we grappen over boomloos Wageningen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei