Fietsen in Fietsstad Veenendaal over het zangfietspad.
Volledig scherm
Fietsen in Fietsstad Veenendaal over het zangfietspad. © Herman Stöver

Kun je ook wandelen in Fietsstad Veenendaal?

BLOGSinds vrijdag woon ik in de beste fietsstad van Nederland. En niet voor de eerste keer. Ook in 2000 was Veenendaal al de eerste de beste. 

Jaap Rademaker

Jaap is journalist die woont Veenendaal en werkt in Rhenen. Schrijft over beide plaatsen die soms een haat-liefde verhouding met elkaar hebben. Kiest geen partij.
Klik voor eerdere blogs.

Ooit zullen de eersten de laatsten zijn, maar niet dit jaar. De hel mag dan aan de rafelrand van deze stad liggen, voor fietsers is Veenendaal een paradijs. Met brede en goed verlichte fietsbanen waarover de banden en tubes van tweewielers als over een zacht tapijt door Veense dreven draaien en zoeven. 

Fietsparadijs Veenendaal. Ik zal me maar niet wagen aan religieuze interpretaties over het kiezen tussen de smalle en brede weg. Ik zal me ook maar niet wagen aan een oordeel over de uitverkiezing, of die terecht is of niet.

Ik heb namelijk geen fiets. Heb nog nooit Veenendaal op een tweewieler doorkruist. Geen idee hoe het voelt om kromgebogen door Veenendaal over een stuur tegen de wind mijn weg te banen.

Dat ik geen fiets heb, is trouwens niet helemaal waar. Bij mijn verhuizing naar Veenendaal aan het eind van de vorige eeuw ging ook mijn wielrenner mee. De berging is-ie echter nooit uit geweest. Aangeschaft als 16-jarige verkeerde de ooit snelle hinde toen al in een dusdanige staat van ontbinding dat-ie alleen nog maar goed is om naar te kijken, als een relikwie uit beter tijden.

Wandelen of fietsen

Wandelen doe ik wel graag in Veenendaal. De stad leent zich er ook prima voor om alles te voet te doen. Maar of Veenendaal ook de beste stad van Nederland voor voetgangers is? Misschien is dat een idee voor een wedstrijd, beste Koninklijke Wandel Bond Nederland. 

Dat wil ik best testen. Ben immers een geboren en getogen Nijmegenaar, uit de wandelstad bij uitstek. Moet er wel bij zeggen dat ik die Vierdaagse ook nooit gelopen heb... 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt. Klik voor eerdere blogs.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei