Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent

Laten we in Rhenen en Wageningen mei-herdenkingsmaand blijven koesteren

BLOGNederland is wel eens beschreven als een natie van opruimers en weggooiers. Er is denk ik geen land te vinden waar de vaderlandse geschiedenis zo weggemoffeld wordt in het onderwijsprogramma als Nederland.

U snapt het al: als historicus betreur ik dat. Natuurlijk is het heel mooi en keiharde noodzaak om vooruit te kijken en veel oog te hebben voor innovatie: maar als we niet achterom kijken zien we toch helemaal niet dat we vooruit gaan?

Grebbeberg

Quote

Als we niet achterom kijken zien we toch helemaal niet dat we vooruit gaan?

Eric Wijnacker

Hoe dan ook, ik ben deze meimaand toch iets optimistischer geworden. Zoals ieder jaar was het een maand die bol stond van herdenkingen . Het aantal mensen dat de oorlog bewust heeft meegemaakt, zeker als strijder, slinkt zienderogen en lang werd gedacht dat het daarna wel eens gebeurd zou kunnen zijn met de herdenking van 4 en 5 mei. En in deze regio ook de periode 10 tot met 14 mei, toen in 1940 duizenden werden geëvacueerd uit steden als Wageningen en Rhenen en de bloedigste veldslag op Nederlandse bodem bij de Grebbeberg plaatshad.

Scholieren

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Maar zie: de belangstelling voor de herdenkingen lijkt alleen maar toe te nemen. Ook worden nu scholieren uitgenodigd en dat kan wel helpen om ervoor te zorgen dat de herdenkingen de strijdmakkers overleven. Want er is geen scholier die niet stil wordt als hij voor een grafsteen staat van een gesneuvelde militair die amper een paar jaar ouder was dan hijzelf. Twee jongens die net een herbegrafenis op de Grebbeberg hadden meegemaakt vatten het mooi samen: ,,Dit gaan we ons hele leven niet meer vergeten.'' Zou mei dan toch ook in pakweg 2068 nog een herdenkingsmaand zijn? Wie de jeugd heeft...

Volledig scherm
Scholieren bij een herdenking op de Grebbeberg © William Hoogteyling
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei