Liever eigenzinnig neefje dan de kleine broer

BLOGMet de verkiezingsuitslag van vorige week in de hand hoorde ik het in Wageningen weer iemand zeggen: wat heeft Wageningen eigenlijk te zoeken in die christelijke Foodvalley? Wageningen kwam weer eens als een links bolwerk uit de verkiezingsbus, terwijl elders in de Regio Food Valley vooral CU en SGP heersen.

Eric Wijnacker
Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm

Het deed mij terug denken aan D66-burgemeester Michel Jager, die zo'n kwart eeuw geleden vergeefs zijn uiterste best heeft gedaan om Wageningen los te weken uit die christelijke Vallei en aan te laten sluiten bij het toenmalige Knooppunt Arnhem Nijmegen. Het kwam hem op verstoorde reacties vanuit de Valleigemeenten te staan terwijl de ontvangst van Arnhem/Nijmegen lauwtjes was; nou ja, Wageningen mocht eventueel wel aanschuiven.

Maar de wens om samenwerking te blijven zoeken met Arnhem en Nijmegen is er op sommige terreinen nog steeds, omdat de Wageningse bevolking qua samenstelling meer lijkt op Arnhem en zeker Nijmegen. Ik denk dat het klopt dat Wageningen meer lijkt op die grote oostelijke buren, maar of we er nu beter van zouden worden om als klein broertje bij die grote twee aan te schuiven? ik denk het niet.

Volgens mij is Wageningen beter af als eigenzinnig neefje in die Food Valley. De gemeenten daar vinden het best als Wageningen haar eigen karakter houdt en eigen feestjes, ook op zondag, bouwt. Het helpt om de Regio Food Valley een vrijzinniger aanzien te geven zonder dat per se allemaal moet gebeuren in Ede, Veenendaal of Barneveld. Ik weet dat Food Valley blij is met Wageningen zoals het is. Wat wil je nog meer? Het is makkelijker om je eigenheid te koesteren in een vriendelijke omgeving die niet op je lijkt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei