Volledig scherm
PREMIUM
© Herman Stöver

Nog niet echt de kriebels van de muur van Mussert

blogDaar stond ik dan zomaar ineens. Tussen wat genodigden op de Muur van Mussert. Een groep genodigden onder aanvoering van minister van Engelshoven mocht de Muur bezichtigen nadat die officieel het monumentenschildje had gekregen. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

De geschiede­nis sloeg ons keihard in het gezicht met verhalen, beelden en een opgebroken spoorlijn

De minister was onder de indruk, vertelde ze. Dat moest ze zeggen natuurlijk. Dat is haar vak. Misschien was ze het ook wel echt. Maar ik zag het niet zo.

Tussen de stacaravans staan wat stenen. Je kunt door de gang lopen en op een verhoging staan. Dan zie je de camping die eigenlijk best wel mooi kan zijn, zo in het ochtendlicht. Maar, die muur, vol graffiti en afgeplakte onderdelen. Nee, het deed me niet zoveel.

Ooit liep ik rond in kamp Westerbork. Het contrast was groot tussen het prikkeldraad en mijn spelende kinderen. Het was koud, maar we huiverden niet alleen daarom. De geschiedenis sloeg ons keihard in het gezicht met verhalen, beelden en een opgebroken spoorlijn.

De Muur is vooralsnog vooral een muur. Punt. Eigenaar Roderick Zoons van camping de Goudsberg zag als kind ook alleen iets om op te spelen. Pas de laatste jaren blijkt het erfgoed te zijn. Een rijksmonument zelfs nu.

Maar het nietsvermoedende echtpaar dat hier vakantie viert, ziet voorlopig enkel stenen. De muur heeft een verhaal dat verteld moet worden. Een verhaal dat ons moet waarschuwen, hoe makkelijk we meegezogen worden in de leugens die ons vertellen dat het ene volk boven het andere staat. De komende tijd worden er plannen gemaakt om de Muur echt een plek te maken waar dat verhaal zichtbaar wordt.

Ik hoop echt dat dit lukt. Dat de minister de kriebels krijgt. Echte kriebels.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei