Volledig scherm
Oma Corrie bier. © DG

Oma Corrie past perfect in onze drankhistorie

blogDe geschiedenis van de familie Winkel is de afgelopen pak weg 150 jaar doordrenkt van drank. Twee van mijn overgrootvaders hadden een café. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent
Quote

Zelfs in mijn voornamen is de drank terug te vinden

Arnold Winkel

Mijn vader heeft jaren een drankenzaak gehad en mijn zoon verdient tegenwoordig zijn studie bij elkaar in een drankenzaak. Zelf heb ik vroeger ook af en toe bier, wijn en sterke drank verkocht, maar niet zo vaak als de generaties voor en na me. Daarentegen heb ik mijn hele volwassen leven wel weer heel wat uurtjes  achter de tap gestaan en met enige regelmaat doe ik dat nog steeds. Zelfs in mijn voornamen is de drank terug te vinden.  Er bestaat in Duitsland een heus Arnoldbier. De heilige Arnoldus is de beschermheilige van de bierbrouwers. Mijn tweede doopnaam is Bernardus, ook de naam van een smakelijk Belgisch bier. Als goed katholiek is mijn derde doopnaam Maria. En ja, ook daar is een biermerk naar vernoemd. In Rotterdam brouwen ze de Kaapse Maria. 

Wie goed naar deze familiegeschiedenis kijkt, ziet dat de alcoholhoudende drank één generatie heeft overgeslagen. Mijn ene opa was tapijtwever, de ander melkboer. Maar sinds vorige week is ook deze generatie ingevuld. Met zoveel drankachtergrond is het niet heel verwonderlijk dat ik best een goed glas lust. We waren in café De Vlaamsche Reus te Wageningen. De Keus van de Reus, een speciaal aanbevolen bier, was doordrenkt van bourbon. Ik had er niet al te veel vertrouwen in, maar kroegbaas Carel Oomes overtuigde me om toch even te proeven. Ik zou het wel lekker vinden, dacht hij. Hij had gelijk. Het smaakte heerlijk. De naam van dit donkere bier van de maand? Oma Corrie. En laat dat nou precies de voornaam zijn geweest van allebei mijn oma's... 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei