Volledig scherm
PREMIUM
De jury van de Entente Florale verkent deze zomer hoe groen Wageningen is en krijgt in het Binnenveld een ijsje van Wageningse vlierbessen. © Herman Stöver

Omgekeerde wereld in de Vallei

blogSoms krijg je het gevoel dat de wereld op zijn kop staat in de Vallei. Een surrealistisch landschap waar zwart wit wordt. Zoals maandag.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Jaap Rademaker © Raphael Drent
Quote

Ik denk dat de jury van de Entente Florale niet van bomen houdt, slechts van aangehark­te perkjes

 Locatie: Veenendaal. Tijdstip: rond tien uur 's avonds. Bijzonderheid: de avond van Lampegietersoptocht. Een volksfeest om te vieren dat met de invallende duisternis de lampen weer aan moesten voor het werkvolk. Kinderen met lampionnen die het licht brengen in de wijken. 

Maar deze maandag na het verlaten van de Cultuurfabriek was Veenendaal juist in het donker gehuld. Op de tast met het handje op de spreekwoordelijke vangrail naar huis lopen in het duister. Maar goed dat ik de route kan dromen en elke (letterlijk) uitstekende stoeptegel ken.

Een ander opmerkelijk bericht deze week: Wageningen is de groenste stad van Nederland. In Veenendaal lachen ze daarom. Groenste stad van Nederland? Dat is kinderspel, zelfs Rhenen was dat al een keer. Veenendaal, dat is Europese top, won zelfs al de Europese titel. En dat terwijl in de versteende stad eigenlijk alleen de Brouwersgracht groen is. En niet van dat prettige groen. Veenendaal waar, als je meer dan twee bomen bij elkaar wil zien, je de gemeentegrens over moet.

Uitgerekend Ede moet het doen met een schamel nationaal vice-kampioenschap. Ede, waarschijnlijk de gemeente met het meeste groen van heel Nederland, maar nog nooit de groenste. Ik denk dat de jury van de Entente Florale niet van bomen houdt, slechts van aangeharkte perkjes en hanging baskets.

Dus kom op Ede, schakel Plantion in, verzin een list. Want Ede nog nooit de groenste, dat is echt de wereld op zijn kop.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei