Volledig scherm
PREMIUM
© Herman Stover

Ontsnappen kan niet meer in Veenendaal

blogHet was een lelijke steenpuist. Midden in een stad die toch al niet uitblinkt in architectonische hoogstandjes. Een bakstenen misbaksel. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Raphael Drent
Quote

Een jongeren­cen­trum, dat is natuurlijk heel erg iets van ‘vroegah’. Het afvoerput­je voor de jeugd, voor als je geen geld had voor een terras of een echt café

Maar wat dondert het, als er een lekker bandje staat te spelen op het podium, en je onverwacht sjans hebt aan de bar. Oorverdovend zoenen in een hoekje. En als je dan toch moet kotsen na te veel bier, dan maar beter tegen een spuuglelijke gevel.

Jongerencentrum Escape, heel wat Veenendalers zullen daar met weemoed naar terug verlangen. Warme herinneringen, al dan niet veroorzaakt door de gekleurde lens van de geschiedenis die de mislukte avonden uitfiltert. ‘Goede tijden’. ‘Weet je nog?’ ‘Vaag’.

In het gebouw dat vooral decibellen produceerde, worden nu tapashapjes uitgeserveerd. Er zullen ongetwijfeld betere parallellen te vinden zijn om de overgang van de 20ste naar de 21ste eeuw te illustreren, maar ik kom er niet zo snel op. Een jongerencentrum, dat is natuurlijk heel erg iets van ‘vroegah’. Het afvoerputje voor de jeugd, voor als je geen geld had voor een terras of een echt café.

In een jongerencentrum kwam je niet om gezien te worden. Wie de naam van het Veenendaalse poppodium bedacht, snapte zijn doelgroep. Schrale shag, doodgeslagen bier, een lichtelijke staat van anarchie, in het hoofd en op de dansvloer. En soms in de buik.

De Escape is verdwenen, zoals zo veel plekken in Veenendaal. Het jongerencentrum is iets voor het museum geworden. Letterlijk, omdat iemand de gevelletters van de Escape redde en aan het museum doneerde. En de dode gevels zijn uitnodigende terrassen geworden die ‘zie mij zitten’ uitschreeuwen. Ontsnappen kan niet meer.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei