Volledig scherm
PREMIUM
Paspoort. © ANP

Op reis zonder paspoort

blogSoms leer je op je oude dag nog wat. En niet onbelangrijk, je doet er ook wat mee. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent
Quote

Mijn rijbewijs is nog jaren geldig, dus wie doet me wat?

Arnold Winkel, De Gelderlander

Vrijdag hadden we een verhaal in de krant over drukte bij de paspoortbalies. Veel mensen komen er op het laatste moment achter dat hun paspoort of identiteitskaart is verlopen. Op stel en sprong willen ze dan een nieuw reisdocument kopen. Dat zorgt voor langere wachttijden dan normaal. 

Mij hebben ze niet in de rij zien staan bij de afdeling Burgerzaken op het Wageningse stadhuis. En dat had wel gemoeten, begreep ik. Belangrijkste punt is dat mijn paspoort al twee jaar is verlopen. Mocht je vroeger nog met een vijf jaar verlopen paspoort naar veel landen op reis, nu is een paspoort nog slechts geldig tot de dag dat het verloopt. Dát wist ik wel, maar ik ging er gemakshalve van uit dat je in de Schengenlanden ook een rijbewijs mocht gebruiken ter identificatie. En dat is dus niet het geval.

Maar wat niet weet, wat niet deert. Dus ging ik de altijd met een gerust hart op pad. Mijn rijbewijs is nog jaren geldig, dus wie doet me wat? Dat klopte. De moeilijkste identificatie met mijn rijbewijs was op een camping in Liechtenstein. Maar daar waren ze ook weer niet zo moeilijk dat we er niet mochten staan. Datzelfde gold voor alle andere campings die we de afgelopen twee jaar bezochten. Zwitserland, waarvan ik wist dat je een paspoort moest hebben, zijn we meerdere keren probleemloos gepasseerd. Ben ook geen enkele keer bang geweest voor controle. Maar nu ik weet hoe het zit, ga ik binnenkort toch maar eens in de rij staan voor een nieuw paspoort. Of beter, ik maak een afspraak.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei