Zwarte Piet als roetveegpiet.
Volledig scherm
PREMIUM
Zwarte Piet als roetveegpiet. © DG/Arnold Winkel

Roetveegpiet in 1988 al in Wageningen

blogIn zijn jonge jaren deed Sinterklaas dingen die hij nu niet meer doet. Deze hulpsint moest daar aan denken toen hij van de week eens in zijn fotoalbum keek. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Arnold Winkel.
Volledig scherm
Arnold Winkel. © Rafael Drent
Quote

Zwarte Piet zag nogal bleekjes. Nee, hij was eigenlijk helemaal geen zwarte piet. Hij was een heuse roetveeg­piet

Arnold Winkel, De Gelderlander

Eigenlijk zocht ik iets heel anders, maar mijn ogen bleven steken bij twee bijzondere sintbezoeken. Het eerste was in 1990 of 1991, dat weet ik niet meer precies. Op de eerste foto komt een gele lijnbus aanrijden, zoals die destijds ook door de Vallei reed. Dit exemplaar was hier afgeschreven en maakte zich nuttig in Sanaa, de hoofdstad van Jemen.

Op het dak een paar zwarte pieten. Op de volgende foto stapt Sinterklaas uit en wordt verwelkomd door een enthousiaste groep Nederlandse kinderen en hun ouders. Op de achtergrond kijken wat Jemenieten verbaasd toe. Een mooie herinnering, maar om anno 2019 nog als zeer zichtbare vertegenwoordiger van het katholieke geloof door Jemen te wandelen.... Nee, dat is me te link.

Een paar bladzijden eerder zijn we op 5 december 1988 aangeland. Sinterklaas had zijn werkdag in Wageningen er op zitten. Heel wat kindjes gelukkig gemaakt. Met zijn werkkleding nog aan, ging hij op pad om bij de Vlaamsche Reus een afzakkertje te nemen.

Onderweg naar de stad werd hij zelfs naar binnen gevraagd bij de Nudehof. Dat gebeurde normaal nooit. Ik zal u de details van het bezoek besparen, al was de ontmoeting met een nepsinterklaas zeker bijzonder.

Maar de foto van Zwarte Piet verbaasde me. Hij zag nogal bleekjes. Nee, hij was eigenlijk helemaal geen zwarte piet. Hij was een heuse roetveegpiet. Misschien nog wat donker, maar toch. Ongetwijfeld de eerste op aarde. Niemand die zich er druk over maakte. Hij was het gewoon. Mooi.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei