Volledig scherm
‘Chico y Chica’ van Juan Ripollés voor het gemeentehuis van Ede is een uitbundig, vrolijk en kleurrijk beeld. FOTOBRONfoto Hans Wijninga

Schrijf het kunstverhaal van Ede

blogZo twintig jaar geleden vond je maar amper kunst in het centrum van Ede. Ja, bij het postkantoor vond je de spelende beren. En bij het gemeentehuis, log overblijfsel van de jaren zeventig, staat een muur met een waterval, wat je in mijn ogen nauwelijks kunst kan noemen. 

Volledig scherm
Foto Raphael Drent, Tiel. © Foto Raphael Drent
Quote

Margreet Terpstra

Maar daar hield het wel zo'n beetje mee op. Ede-Centrum was saai en de kunst sloot zich daar naadloos bij aan. 

In de afgelopen jaren is die achterstand ruimschoots ingehaald. In het begin was er wat schroom om het centrum wat al te gezellig te maken, en kregen we vooral nog meer grijs in de binnenstad in de vorm van bijvoorbeeld een matras waar om onduidelijke redenen water uitkomt. 

Maar toen de stad eenmaal gekozen had voor kleur, ging het ook helemaal los: een felblauwe hond die de nek is omgedraaid, een bak met groene ijsblokjes (passend bij de fastfoodketen ernaast?) en op de Markt een staketsel met een wirwar aan kleuren. 

En dan hebben we het nog niet over de uit de kluiten gewassen 'appel' die bij de Oude Kerk staat, een kat die een vogel bijna opeet of een meisje met een masker op. Maar het meest opvallende is chico y chica, de metershoge figuren bij het stadhuis die zo uit een kinderschetsboek lijken weggestapt. En nu hebben we daar dus twee koffiekannen bij en een chillende figuur die ondergedompeld is in primaire kleuren. 

Allemaal erg leuk, maar wel wat veel: je struikelt om de twee winkels over een kunstobject. En het is ook wel wat willekeurig. We missen nog een verhaal dat al deze voorwerpen met elkaar verbindt. Dus hierbij de uitdaging: laat chico y chica een avontuur beleven met alle kunstvoorwerpen. En dan noemen we dat het verhaal van Ede. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei