De Parkweg anno 2019: felle kleuren van een meisje op de fiets tussen de grauwe contouren van de Parkweg.
Volledig scherm
PREMIUM
De Parkweg anno 2019: felle kleuren van een meisje op de fiets tussen de grauwe contouren van de Parkweg. © Albert Heller

Stadse fratsen bij station Ede-Wageningen

BLOGIk reisde weer eens een paar keer met de trein de afgelopen tijd. Dat ik dat niet vaker doe, zult u me vast vergeven. Ik woon immers in de stad zonder station: Wageningen. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Albert Heller
Volledig scherm
Albert Heller © Foto Raphael Drent
Quote

Veel Edenaren spreken er schande van, maar ik vind het wel wat.

Toen ik in de stad met het station dat wel ook onze naam draagt aankwam, trof me iets dat me eigenlijk wel eerder opviel. Je zou het verloedering kunnen noemen, daar bij het station. Een gigantische zee van fietsen voor een verlept stationsgebouw.

Maar dat was niet wat me trof. Het was de blik naar de Parkweg die me aan het denken zette. Bij terugkomst van grote steden (die al wel een mooi nieuw station hebben) keek ik uit op een geheel nieuw appartementencomplex in aanbouw, gepimpte gevels van oude kroegjes en wat ineengevallen panden met daarvoor een masterscreen, een groot videoscherm dat al jaren op zwart staat. 

Veel Edenaren spreken er schande van, maar ik vind het wel wat. Het geeft je het gevoel dat je echt in een stad uitstapt, geen slapend dorpje midden op de Veluwe, maar een stad met alle rafelranden van dien. 

Plannenmakers houden er niet van, die rafelrandjes, plekken die al snel geassocieerd worden met vandalisme. Het is voor de gemeente een geluk bij een ongeluk dat het station nog steeds niet af is. Ze wilden graag een geheel vernieuwde parkweg, tegelijk met het station.

Dat zou eventueel nog kunnen lukken, maar ik hoop dat het station het sneller redt. Zodat al die Japanners die al in hun thuisland van Wageningen hebben gehoord - en die vaak denken al in Wageningen te zijn als ze aankomen op Ede-Wageningen - uitstappen op een plek die tenminste nog wat stedelijke rafelranden heeft. En laten we het masterscreen staan. Als monument van stedelijke vooruitgang die niet altijd doet wat-ie belooft.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei