Volledig scherm
PREMIUM
Treintje Bello in de nadagen, bij het toenmalige eindpunt in Wageningen nabij de Mouterij.FOTOBRON foto Gemeentearchief Wageningen

Tranen bij de sloop van 't Hoge Heem

blogEr is veel te doen over de komst van supermarkt Jan Linders op de hoek Geertjesweg-Nobelweg in Wageningen. Het is een plek waar veel Wageningers herinneringen aan hebben. Soms mooie, soms pijnlijke.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent
Quote

Inmiddels is Wageningen al een halve eeuw de enige universi­teits­stad zonder trein

Eric Wijnacker

Waar straks de winkelkarretjes rijden lag ooit het spoor van treintje Bello. Ik heb 'm nog zien rijden, bijna stapvoets om de spelende kinderen niet in gevaar te brengen. Inmiddels is Wageningen al een halve eeuw de enige universiteitsstad zonder trein. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de rooms-katholieke Verrijzeniskerk gebouwd op die plek. 

De leegloop van de kerken begon net toen die kerk geopend werd en al enkele decennia later werd de kerk dus weer gesloten. Ik kwam er wel eens, al had ik toen al een voorkeur voor de monumentalere en meer katholiek ogende Johannes de Doperkerk aan de Bergstraat. Bij de laatste kerkdienst in de kerk, het was op een oudjaarsavond, toen de Verrijzeniskerk werd ontwijd, was ik er wel, voor de krant. Het was voor vele parochianen een verdrietig moment.

In de jaren die volgden hebben veel meer Wageningers daar verdrietige momenten meegemaakt: in de kerk werd rouwcentrum 't Hoge Heem gevestigd. Ik heb er afscheid moeten nemen van mijn ouders. En van vele anderen, onder wie fotograaf Rob Leenarts, die op dezelfde plek ooit de afscheidsviering van de katholieke Verrijzeniskerk voor onze krant vastlegde. Dus als straks de slopers het gebouw met de grond gelijk gaan maken zullen met mij veel Wageningers nog wel een traantje wegpinken. Niet vanwege het gebouw, wel door de gestorven mensen die er voor eeuwig mee verbonden zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei